Google и Levi’s разработват интернет облекло

Проводникови нишки се смесват с текстилния материал

Google и Levi’s разработват интернет облекло

Снимка: БГНЕС

228 ~ 1 мин. четене

Технологичният гигант Google обяви, че ще си партнира с американския производител на облекло Levi Strauss в разработването на облекло, свързано с интернет, предаде АФП. То ще позволява да се командват предмети от разстояние благодарение на специална тъкан, чувствителна на докосване.

Проектът „Жакард”, носещ името на изобретателя на популярния тъкачен стан Жозеф-Мари Жакар, бе представен на годишната конференция на Google в Сан Франциско.

Този „интерактивен текстил” се прави чрез смесване на проводникови нишки с обикновени материи при изтъкаването, върху цялата дреха или само в определена част. Нишките могат да са видими или невидими, според естетичния избор на дизайнера. Те могат да се втъкават в дрехи, покривки, килими и всякакви тъкани.

Данните ще могат да се изпращат безжично към смартфони или други устройства, които дават възможност да се извършат дейности като провеждане на телефонни разговори или изпращане на съобщения.

Така скоро може да стане възможно да се контролират предмети от разстояние с докосване на тъканта, посочва АФП. При демонстрацията няколко души командваха компютърни екрани и осветление чрез докосване с пръст на парче син плат върху маса.

Според Google проектът „Жакард” ще даде възможност да се тъкат проводникови материи във всякакъв текстил, използвайки стандартни промишлени станове.

Подкрепи Economic.bg