Google и Facebook няма да допускат неваксинирани служители в офисите

Google обяви, че ще отложи пълното отваряне на своите глобални кампуси с повече от един месец

Google и Facebook няма да допускат неваксинирани служители в офисите

Снимка: Pixabay

724 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ако искат да се върнат в офиса, служителите на Google ще трябва първо да се ваксинират. Това обяви официално американският гигант, цитиран от BBC. Новата политика на компанията ще започне да се прилага първо в САЩ, а след това ще обхване всички останали локации. В световен мащаб служителите на корпорацията са над 144 000.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, заяви в публикация в социалните мрежи, че „всеки, който идва на работа в нашите кампуси, ще трябва да бъде ваксиниран“. „Начинът на прилагане на политиката ще варира според местните условия и разпоредби и няма да се прилага, докато ваксините не са широко достъпни във вашия район“, пояснява той.

Компанията обяви също, че ще отложи пълното отваряне на глобалните си кампуси от 1 септември на 18 октомври. Причината е скокът в случаите на заразени с „Делта“ варианта на COVID-19 по света. Google ще даде възможност на служителите си да работят постоянно от вкъщи, като за целта обаче те ще трябва да представят основателни причини за желанието си.

Малко преди съобщението на Google Facebook също обяви, че няма да допуска неваксинирани служители в офисите си. Към момента мярката важи единствено за тези, позиционирани в САЩ.

„Когато офисите ни се отворят отново, ще изискваме всеки, който идва на работа в някой от нашите американски кампуси, да бъде ваксиниран“, заяви Лори Голер, вицепрезидент във Facebook.

Подобно на Google, и социалната мрежа ще даде възможност на служителите, които имат уважителна причина да кандидатстват за постоянна дистанционна работа.

Подкрепи Economic.bg