Google няма да показва новини от сайтове, криещи от коя държава са

Остава под въпрос способността на търсачката да отсее въпросните страници

Google няма да показва новини от сайтове, криещи от коя държава са

Кръстоносният подход на Google за ограничаване на обхвата на фалшивите новини вече включва сайтовете, които не предоставят информация за своята държава на произход, пише Engadget.

Компанията обнови правилата си, за да забрани сайтовете, които „неправилно представят или прикриват своята страна на произход“ или с други думи – целят да манипулират хора от друга държава. Например вече няма да се показват резултати от руски сайт, който се опитва да се маскира като американска медия.

Говорител на Google обясни, че става въпрос за адаптация. Технологичният гигант е обновил политиките си, за да отразят постоянно променящия се интернет.

Не е тайна защо Google въвежда още една мярка за премахване на манипулиращи новинарски сайтове. Интернет гигантът е под натиск от страна на депутати и на общността да направи повече в контекста на руските опити да повлияят на американските президентски избори през 2016 г. Въпросът е дали Google ще се справи да отсее сайтовете, които крият своя страна на произход. Ако компанията изчаква самите сайтове да се превърнат в новина, последващото им премахване от резултатите ще бъде по-скоро символичен жест, отколкото ефективен възпиращ ефект.

Коментари: 0