Google плаща на Apple $3 млрд., за да остане търсачка в iOS

Търсачката и производителят на MAC са силно зависими един от друг и не могат да си позволят да нарушат договорката помежду си

Google плаща на Apple $3 млрд., за да остане търсачка в iOS
600 ~ 2 мин. четене

Тази година Google ще плати на Apple $3 млрд., за да остане търсачка по подразбиране в iPhone и iPad. Това предполага глобалната компания за управление на активи Bernstein, цитирана от телевизия CNBC.

Търсачката редовно плаща на „ябълковата” компания определена сума, за да си запази въпросната привилегия. Тази година обаче, ако се окаже вярна, таксата ще е с $2 млрд. повече, отколкото преди три години.  Освен това лицензионните такси, които плаща Google представляват голяма част от бизнеса с услуги на Apple.

„Съдебни документи показват, че Google е платила на Apple $1 млрд. през 2014 г. и ние изчисляваме, че общите плащания на Google към Apple през фискалната 2017 г. могат да доближат $3 млрд.”, обяснява анализатор от Bernstein. „Като се има предвид, че плащанията от Google са почти цялата печалба на Apple, то Google сама по себе си може да е отговорна за 5% от общите оперативни печалби на Apple през тази година и може да представлява 25% от общия растеж на ОП на компанията през последните две години”, добавя той.

В Berstein обаче виждат и ползи, и негативи от плащанията от търсачката към производителя на MAC, iPhone и пр. Според тях Google може да реши да се откаже от плащането на лицензионни такси на Apple. Това може да стане, когато компанията се почувства достатъчно сигурна, че търсачката ѝ е толкова популярна, че Apple няма да сложи друга по подразбиране. От друга страна мобилните устройства на производителя от Купъртино носят около 50% от приходите от мобилно търсене на Google, което значи, че последната да се страхува прекалено, за да спре плащането на лицензионни такси. При това положение настоящата ситуация е печеливша и за Apple, и за Google.Подкрепи Economic.bg