Google: Половината телефони с Android не са сигурни

Според данни на компанията те нямат последните обновявания

Google: Половината телефони с Android не са сигурни

Близо половината от телефоните и таблетите с операционна система Android не са достатъчно сигурни. Това показват актуални данни на Google, цитирани от блога TechCrunch.

През последната година все пак има напредък. Общо 735 млн. устройства на над 200 производителя са получили обновления, които да подобряват сигурността на Android. Активните устройства с платформата обаче са над 1.2 млрд. и все още има много голяма част, които не получават важните корекции в сигурността.

Проблемът не е в Google. Компанията пуска обновления за сигурността всеки месец. След това обаче производителите на устройствата трябва сами да вземат тези софтуерни подобрения, да ги проверят за съвместимост с телефоните им и едва тогава да ги изпратят до устройствата на потребителите. Всичко това отнема време и ресурси и доста компании просто отказват да се ангажират, когато става дума за по-стари модели телефони.

Това създава доста голям брой устройства, които са уязвими на познати на хакерите атаки. Google казва, че се опитва да реши проблема по различни начини. Компанията съдейства на производителите и е успяла да намали забавянето на ъпдейтите от 9 на 6 седмици. През тази година има за цел да ускори процеса още повече, тъй като в Северна Америка дори новите и скъпи телефони не са достатъчно актуални - само 78% от тях имат актуален софтуер.

Освен това компанията автоматично сканира приложенията в Google Play Store за зловредни кодове, които може да се опитват да се възползват от уязвимостите в Android. Тя премахва тези приложения и допълнително защитава устройствата. Въпреки това рискът става, защото потребителите могат да инсталират приложения от различни източници и да станат жертва на хакери. Затова хората, които не получават редовни обновления на телефоните си, трябва да са още по-внимателни с приложенията и линковете, които отварят.

Коментари: 0