Google пуска свое оръжие срещу бюджетния смартфон на Apple (галерия)

Гигантът бавно, но упорито разраства хардуерния си бизнес

Google пуска свое оръжие срещу бюджетния смартфон на Apple (галерия) 4 Снимки

Снимка: Google

9170 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Технологичният гигант Google представи новия си бюджетен смартфон Pixel 5a, с който ще се опита да увеличи своя скромен пазарен дял. Най-новият телефон на компанията поддържа 5G мрежи и идва с по-голям екран, водоустойчивост и по-голяма батерия. Стартовата му цена е 449 долара.

Анализаторите описват Pixel 5a като умерено подобрение спрямо миналогодишния Pixel 4a 5G. Устройството поддържа мрежи от ново поколение, но не и най-бързите mmWave 5G. Има същия процесор Qualcomm от среден клас като предшественика си, като наследява и системата му с двойна камера, както и чипа за сигурност. Екранът е увеличен до 6.3 инча, а по-голямата батерия позволява да работи цели 48 часа според Google.

Смартфонът идва и с познатите за Android функции като приложението за запис на глас, което преобразува речта в текст, това за откриване на автомобилна катастрофа и интелигентното филтриране на спам повиквания и текстови съобщения. Новите версии на операционната система, разработена също от Google, са достъпни веднага за телефоните Pixel, а актуализациите са гарантирани за три години.

Пускането на Pixel 5a може да изглежда малко странно, като се има предвид, че по-амбициозните модели Pixel 6 и Pixel 6 Pro се задават скоро на хоризонта. Google обаче планира да инвестира сериозно в маркетирането на новите си водещи телефони, които се очаква да отбележат началото на нова ера за гиганта в тази област. Тъкмо заради това Pixel 5a може да се окаже компромисно решение за онези, които не искат да харчат много пари.

Новият модел се явява конкурент на бюджетния iPhone SE на Apple, който също идва на цена от 449 долара и място за съхранение от 128GB. Pixel 5a влиза в битка и с други по-евтини Android предложения като Samsung Galaxy A42 5G.

Въпреки че телефоните Pixel са добри, те не са така популярни като тези на Samsung и Apple, които доминират на пазара в САЩ. Освен това Google планира да заобиколи пазари като Европа, Австралия и по-голямата част от Азия, стеснявайки разпространението на телефоните си заради недостига на чипове.

Продажбите на Pixel моделите бяха слаби през първите няколко години, преди да скочат през 2019 г., когато компанията фокусира вниманието си върху по-ниския клас телефони. Но този растеж се разми и през първата половина на 2021 г. пазарният дял на бранда се сви със 7% на годишна база, според Counterpoint Research. За сметка на това OnePlus, друг малък производител на телефони, отбеляза увеличение на продажбите с над 400%.

Google бавно разрасна хардуерния си бизнес, който не генерира значителни приходи за компанията в сравнение с нейните услуги като Search, YouTube и Google Cloud. Звеното обаче бе разширено с придобиването на Fitbit през януари, а през май бе отворен и първият физически магазин за търговия на дребно, където хората могат да играят и да купуват продукти. Google също така изгражда специализиран хардуерен кампус в Силициевата долина, наречен „Midpoint“.

По-рано този месец гигантът обяви Pixel 6 и Pixel 6 Pro, два нови смартфон модела от висок клас, които ще бъдат пуснати през есента и ще използват новия чип на Google Tensor – вместо този, направен от Qualcomm. Google също така продължава да пуска нови версии на своите продукти Nest, които включват джаджи като интелигентни домашни дисплеи, високоговорители, термостати, охранителни камери и звънец на вратата.

Подкрепи Economic.bg