Google пуска нови функции за дистанционното обучение

Google пуска нови функции за дистанционното обучение

Снимка: Unsplash

Google обяви тази седмица редица нови функции, за да улесни виртуалното обучение, пише The Verge. Сред тях са актуализация на услугата за видео конферентни разговори Google Meet и лансирането на нов инструмент в помощ на домашната работа. 

През септември Google Meet вече ще позволява едновременното показване на до 49 участници в конферентна среща. Увеличавайки капацитета си до новата бройка от сегашните 16 души, приложението ще изравни възможностите си с тези на популярното Zoom.  


В Google Meet ще бъде интегрирана и дигиталната дъска Jamboard, като това ще стане също през септември. Месец по-късно пък ще е възможно човек да замъглява или заменя фона зад себе си. 


Също от октомври, потребителите на G Suite Enterprise for Education ще могат да създават и стаи за своеобразно междучасие в Meet. В тях учениците ще могат да се разделят на групи по интереси и да си обсъждат любопитни за тях теми. Учителите пък ще получат възможност да проследяват посещаемостта на срещите в приложението. 


Google предвижда и въвеждането на нови контроли, с които да се улесни модерирането на дискусиите в Meet, както и самото преподаване. От по-късно този месец например вече ще има възможност да се спира обратното влизане във виртуални стаи на хора, които са били изгонени от там. Идеята е да се избегне злоупотреба от тяхна страна. 


От септември Google ще позволи на модераторите да прекратяват класове в Meet за всички участници по едно и също време, групово да одобряват или отхвърлят заявки за присъединяване към клас, да изключат чата при срещи, да ограничат кой може да присъства в клас и да включат настройка за не започване на среща, докато учителят не се включи. 


Google обяви и нови инструменти, с които цели да помогне на учениците да се научат да използват телефоните си. Например, учениците вече могат да визуализират близо 100 концепции в областта на биологията, химията и други STEM теми, като ги търсят в Google, а след това ги разглеждат с технология за добавена реалност в устройства с Android и iOS. Също така Google ще позволи на учениците да получат помощ при проблем с домашната работа, само като направят снимка с помощта на Google Lens или притежаваното от Google образователно приложение Socrat.

Коментари: 0