Google ще улесни изтриването на данни за локация и търсене

Новият инструмент ще бъде представен скоро

Google ще улесни изтриването на данни за локация и търсене
492 ~ 1 мин. четене
Google ще улесни потребителите да изтриват събираните от търсачката прецизни данни за местоположението и активността в мрежата, които компанията проследява, съобщи "Индипендънт".

Търсачката разполага с инструменти, които следят потребителите не само в интернет, но и в реалния свят, поддържайки много подробни дневници за хората - къде са били и какво са гледали в интернет.

Сега обаче компанията ще предложи нов инструмент, който ще позволи на хората да изтрият тези данни след определено време.

Google отдавна предлага възможността да изключи събирането на данни и новият инструмент е продължение на това. Но се казва, че данните са полезни и че новият инструмент ще гарантира, че те няма да се пазят за повече от необходимото време.

„Независимо дали търсите най-новите новини или най-бързия маршрут за шофиране, ние се стремим да направим нашите продукти полезни за всички”, казва Google.

Съгласно новата процедура, потребителите ще бъдат помолени да изберат ограничение във времето, за  което искат да запазят данните за дейността си - три или 18 месеца - и всички данни, по-стари от тези, ще бъдат изтривани автоматично на текуща база.

Google потвърди, че инструментът ще бъде пуснат през следващите седмици.

Компанията вече предлага някои инструменти, за да реши какви данни се съхраняват за вашето местоположение.

Социалните медии и интернет компаниите са подложени на нарастващ натиск през последната година, за да дадат на потребителите по-голям контрол върху техните данни и да подобрят собствения си контрол върху неприкосновеността на личния живот.
Коментари: 0