Горанов: ЕС да внимава с налагането на политики чрез Кохезионния фонд

Може да се стигне до нов възход на популистите, опасява се финансовият ни министър

Горанов: ЕС да внимава с налагането на политики чрез Кохезионния фонд

Снимка: Bulgarian Presidency Council of the EU

Опитът на ЕС да развие кохезионната политика в нещо повече от инструмент за инвестиции, но и за налагане на политики, е добър, но трябва да е внимателно обмислен.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на конференцията на високо равнище в НДК „Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.”. Той визира предложението на ЕК предоставянето на средства по кохезионната политика от следващия многогодишен европейски бюджет (2021-2017 г.) да се обвърже с върховенството на закона в отделните държави членки.

„Благодаря на ЕК, защото те предложиха вариант за решение на уравнение, което изглеждаше нерешимо. Дебатът ще бъде много задълбочен. Оптимистична е амбицията да успеем в рамките на сегашния мандат, но това не значи че не трябва да опитваме”, коментира Горанов.

По думите на финансовия ни министър кохезионната политика е полезна за пазара, защото без нея в условията на иначе единен пазар ще има неравномерно икономическо развитие в отделните страни. Докато икономическата полза от тази политика е неоспорима, то политическата цел, която ѝ се възлага, обаче трябва да бъде внимателно използвана.

„Опитът кохезионната политика да се превърне освен в инструмент за инвестиции, но и в инструмент за налагане на политики по принцип е добър, но трябва да бъде внимателно използван, за да не се остане с впечатлението, че ЕК се опитва да налага политики в държавите членки извън писаните правила. Налагането на общи ценности трябва да става по пътя на убеждението, а не поставяйки под риск справедливото разпределение на ресурсите в рамките на ЕС. В противен случай популизмът ще бъде допълнително захранен с аргументи”, обясни Владислав Горанов.
Коментари: 0