Горанов: Има възможност за увеличаване на минималната заплата

Финансовия министър смята също така, че работодателите имат основание да се притесняват

Горанов: Има възможност за увеличаване на минималната заплата
1240 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има възможност минималната работна заплата (МРЗ) да се увеличи. Това каза  по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“. Той също така смята, че работодателите имат право, когато казват, че вдигането на МРЗ създава напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен.

“Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната“, каза министърът. Според него част от демографските проблеми са свързани със заплащането в страната и бизнесът трябва да е активен, за да се задържат работещите хора в България.

“В различните години се е проявявало напрежение между синдикати и работодатели, когато трудът и капиталът имат различни интереси. Ролята на правителството е да се опитаме да моделираме този процес“, каза Горанов.

Той добави, че ако синдикатите и работодателите не успеят да се споразумеят за механизъм, по който да се определя МРЗ, „правителството ще си изпълни Кодекса на труда и ще я определи“.

В средносрочната тригодишна бюджетна прогноза правителството вече заложи увеличаване на минималната заплата до 510 лв. през 2018 г., 560 лв. през 2019 г. и 610 лв. През 2020 г. В момента увеличението се определя административно, без да се използват критерии.

Работодателите настояват МРЗ да се определя диференцирано – за всяка отделна икономическа дейност или за различни региони. Също така искат да се използват количествени критерии при определянето й.

Подкрепи Economic.bg