Горанов: Свързваме кръвоносната си система с една от най-силните валути

Горанов: Свързваме кръвоносната си система с една от най-силните валути

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Участието на България във втората по размер резервна валута в света е цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования в света. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг в Министерски съвет по повод присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II, или т.н. „чакалня“ на еврозоната

„Следващата логична стъпка е присъединяването към еврото, което ще настъпи, когато се справим с предизвикателствата. Имаме надежда, че сме в правилна посока“, отбеляза финансовият министър. 

Според него влизането на страната ни в Банковия съюз, а след това и в Еврозоната ще изискват постоянни усилия от наша страна, които се свеждат до това да правим реформи, които ни издигат на все по-високо ниво на икономическо ниво и конвергенция на европейско ниво. 

Той е убеден, че икономическото развитие на България ще е като при другите държави, минали по този път. „Това, че получихме одобрение, ни кара да се чувстваме оптимисти, че ще постигнем икономическо развитие за българските граждани, каквото те заслужават“, коментира министърът.

Горанов напомни, че за да отговори на условията за влизане в ERM II, България е променила над 15 закона. 

Коментари: 0