България вече е в „чакалнята“ на еврозоната

Запазва се валутният борд

19:30 10.07.2020
България влезе във Валутно-курсовия механизъм (ERM II), т.н. „чакалня“ на еврозоната, съобщи официално Европейската централна банка. Това се случва, като се запазва валутният бор и сегашния фиксиран курс на българския лев на 1.95583 за 1 евро. 

По искане на българските власти финансовите министри на държавите членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ERМ II). В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет, съобщава ЕЦБ.

Страната ни влиза в ERM II заедно с Хърватия, като това бележи първото разширяване на еврозоната след присъединяването на Литва през 2015 г. 

Решението на страните по Валутния механизъм II представлява важен момент в усилията на България и Хърватия да се присъединят към еврозоната. Двете държави членки трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива, в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватските органи за завършване на процеса на присъединяване към еврозоната.

Участието във валутния механизъм II ще спомогне за укрепване на устойчивостта на българската и хърватската икономика. То ще помогне на двете страни да поставят стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното сближаване и в крайна сметка ще им помогне в усилията им да въведат еврото.

България и Хърватия поеха редица ангажименти в областта на политиката, предназначени да осигурят безпроблемното им преминаване към валутния механизъм II и участие в него. Страните по валутния механизъм II възложиха на Комисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да наблюдават ефективното изпълнение на тези ангажименти в рамките на съответните си области на компетентност. Въз основа на тези оценки страните по валутния механизъм II включват българския лев и хърватската куна в този механизъм.

Комисията проследи изпълнението на ангажиментите на България в следните области на политиката:

  • надзора на небанковия финансов сектор, 
  • рамката за несъстоятелността, 
  • рамката за борбата с изпирането на пари, 
  • управлението на държавните предприятия.
Комисията прецени, че тези четири ангажимента са били ефективно изпълнени от българските органи. Тя представи тази своя положителна оценка на страните по валутния механизъм II.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | ERM II

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини