5 града ще са домакини на инициативата \"Стара хартия за нова книга\"

За първи път екокампанията ще се проведе и в Бургас

5 града ще са домакини на инициативата \

Екоинициативата "Стара хартия за нова книга" започва през септември. Домакини на събитието тази година са градовете Хасково (9 септември), София (10 септември), Русе (17 септември), Пловдив (23 септември) и за първи път в Бургас на 24 септември, съобщават организаторите. 

Кампанията се провежда за 5-та подред година и е под надслов „Почисти и прочети” и е насочена към деца от всякаква възраст и техните родители и учители. Основната цел на събитието е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител на събитието и предаде поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получава нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. През целия ден чрез различни забавни инициативи, децата усвояват знания за рециклирането  ̶  как да пазят природата, как да събират разделно отпадъците, и умения за създаване на предмети от отпадъци.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ също е вдъхновено от митичната тема: конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци.

Коментари: 0