Градовете с най-влошено качество на живот за 2015 г.

Те са пострадали от кризата и още по-лошо – от военни конфликти

Градовете с най-влошено качество на живот за 2015 г.
4100 ~ 2 мин. четене

През изминалата седмица Economist Intelligence Unit публикува изследването си за качеството на живот в градовете и класира 140 от тях в целия свят според различни показатели като стабилност, здравеопазване, околна среда, култура, образование и инфраструктура.

Както вече писахме, на първо място в света се нарежда Мелбърн, а Виена е номер едно сред европейските градове и втора в глобалната класация.

София заема 87-о място, като влошава показателите си спрямо година по-рано.

Изследователското звено е подредило и 10 града, в които стандартът на живот най-много се е влошил през 2015 г. Причините за това са конфликти, икономическа и финансова криза, дори войни.

Вижте кои са те:

10. Санкт Петербург, Русия


Като причина за влошените показатели за живот в града се посочват санкциите срещу Кремъл от страна на властите в ЕС и САЩ, икономическата криза в страната, комбинирана със спада на международните цени на горивата и други неблагоприятни фактори.

9. Бахрейн


От 2011 г. насам страната е белязана от политическа нестабилност, след вълната на т.нар. Арабска пролет, по време на която в града бяха разположени саудитски войски и бе обявено военно положение.

8. Кайро, Египет


Кайро също е център на политически протести и вълнения. Лидерът на Мюсюлмански братя Мохамед Морси спечели властта в Египет през 2012 г., бе отстранен след протести и през 2013 г. управлението пое генерал Абдел Фатах ал-Сиси. От тогава досега обаче протестите там не са стихвали, често избуявайки в насилие.

7. Москва, Русия


Качеството на живот в руската столица се е влошило в най-голяма степен сред всички градове в страната през тази година, сочи изследването.

6. Детройт, САЩ


Американският град обяви фалит преди година и в момента изпълнява план за възстановяване. От няколко години обаче, след като автомобилните гиганти пострадаха от кризата , градът се обезлюдява и запада.

5. Атина, Гърция


Гръцката столица е в епицентъра на разразилите се събития в страната в последните години, особено изострени това лято, след като Гърция буквално изпадна във фалит, неплащайки вноска по дълга си към МВФ и бе на крачка от излизане от Еврозоната. От 2010 г. насам гръцката икономика се е свила с една четвърт, отчитат анализатори.

4. Тунис, Тунис


Арабската пролет започна тук, но от тогава страната е изправена пред много политически и икономически предизвикателства.

3. Триполи, Либия


След свалянето на Муамар Кадафи от власт страната буквално е в гражданска война, водеща се между различни племенни групи. В епицентъра на нестабилността е Триполи.

2. Киев, Украйна


След започналите протести през 2014 г., добили известност като Евромайдан, и отделянето на Крим, тук буквално се води война между официалните власти и сепаратистите. Украйна пострада сериозно както икономически, така и в социален план.

1. Дамаск, Сирия


Гражданската война в Сирия, която продължава от няколко години, доведе до разрушения не само в буквален смисъл, но и до такива в качеството на живот. Това е и градът, подреден на последно 140-о място в света в глобалната класация на Economist Intelligence Unit.

Подкрепи Economic.bg