Градовете в Африка, които непременно да посетите

Африка на юг от Сахара е дом на някои от най-живите, културни и забавни градове по света

Градовете в Африка, които непременно да посетите

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Както и в по-голямата част от света, сърцето на Африка се намира в нейните градове. И все пак туристите в Африка изглежда предпочитат да търсят по-скоро дивата природа на континента, отколкото нейните културни центрове в града.

Сафарито може да бъде възхитително, но проблемът, както посочва кенийският писател Биняванга Вайнаина, е, когато туристите си представят цял континент като едно.

Според Световната банка, 40% от африканското население на юг от Сахара живее в градовете, но никога няма да разберете това, ако гледате туристически реклами с грациозни жирафи, галопиращи покрай акациеви дървета по залез.

Африка на юг от Сахара е дом на някои от най-живите, културни и забавни градове по света.

От 40-те градове с население над един милион в Африка, тук има четири града, които трябва да посетите в момента, препоръчва CNN:

Адис Абеба, Етиопия

Етиопия е известна като една от само две африкански държави, която никога не е била колонизирана. Освен това има една от най-старите азбуки в света и използва календар, който е около седем години и три месеца зад обичайния (т.е. там е 2012 г.).

Въпреки че етиопската храна е позната на много хора, по улиците на Адис Абеба цар е кафето. Етиопия е сочена като родина на кафето и социалният живот в столицата се основава на неговата подготовка и консумация.

Най-популярната форма е макиато и няма да се налага да търсите много далеч, за да намерите церемония по приготвяне на кафе.

Кафетериите са разположени на всеки ъгъл по улиците и в моловете.

След кафето идва време за култура.

Има много музеи в Адис Абеба, които си струва да бъдат посетени, но ако имате време само за един, това трябва да бъде Националният музей, където е изложен известният скелет на Люси и където може да видите трона на император Хали Селасие. Най-впечатляващи от всички са средновековни картини, които напомнят, че Етиопия е християнска нация само няколко десетилетия след разпъването на Христос.

Лусака, Замбия

Държавата е известна с водопада Виктория, най-бързо развиващата се икономика в света (според Световната банка), а преди се е наричала Северна Родезия.

Всеки град  е организиран около пазарите и Лусака не е изключение. Най-старият пазар на града, Mutendere, също е и най-добрият. Макар че е тъмно през нощта - електричеството е предизвикателство с инфраструктурата на този квартал от началото на 20-ти век - това е най-доброто време да отидете.

Малките магазини се осветяват от малки лампи и продават всичко - от вестници през хардуер, до безалкохолни напитки, местно пиво Mosi и - понякога - домашно ферментирали напитки от просо. Катата или по-силната катуба се сервират в чаши, изработени от издълбана тиква калабаш, а парче чиканда е отличен съпровод. Продавани главно от жени (които също са основните ферментатори на катата и катуби), тези влажни, пикантни хлябове са направени от грудки на орхидеи, смлени ядки, чили и сода за хляб.

Абиджан, Кот д'Ивоар

Страната е известна като най-големият производител на какао и един от най-големите производители на кафе в света; исторически търговски център за голяма част от слоновата кост в света.

5-те милиона души население на Абиджан са разположени на четири отделни района. На изток от Йопугон е Плато, бизнес районът.

Модернистката архитектура на тази област е изключителна и най-вече резултат от икономическия бум, започнал от износа на какао и кафе, през 50-те и 60-те години, известен като Чудото на Кот д'Ивоар.

Следващата задължителна спирка на юг е пазарът на Марсири. Вторият етаж тук е изцяло предоставен на продавачите на тъкани, шивачките и дизайнерите. Тук всяка дреха е изработена на ръка. Може да си поръчате нещо и ще ви го направят само за един ден.

Когато падне нощта, си струва да се отправите към Йопугон. Пътищата са прашни в тази част на Абиджан, която местните наричат Квартал на радост, тротоарите понякога са неравни или просто липсват, но като много градове, където жилищните пространства са малки, Абиджан живее живота си по улиците.

Както в Токио с неговите якитори, баровете в Ню Йорк или парижките бистра, Абиджан има своите маки  - нощни заведения. Най-добрата част в тях е музиката – а  Кот д'Ивори е популярна на целия континент със своето реге. На терасите пък може да похапнете пилешко или риба на скара, които може да бъдат поръчани и донесени от уличните барбекюта.

Дакар, Сенегал

Странае  известна с политическата си стабилност, а също и като един от най-големите производители на фъстъци в света.

Вероятно най-доброто нещо в Дакар са неговите плажни ресторанти: подредени на пясъка маси и столове, където на клиентите се сервира прясно уловена риба на скара по техен избор.

Сервитьорите често предлагат да отидат до близкия магазин на ъгъла, за да купят бира (най-вероятно местна Газела) и да я донесат на масата.

Места като Les Phares des Mamelles, бар, ресторант и нощен клуб в основата на работещ фар, идват на второ място. С изглед към Африканския възрожденски паметник, една от най-големите статуи в света, това е популярна дестинация сред туристите и местните жители. Тук може да се насладите на питие в приятна компания под топлия бриз, наслаждавайки се на танцуващите гости или на разговори до късно през нощта.

Сенегал, и по-специално Дакар, е известен със своята музика, а наистина големите шоута се правят в големия нов Национален театър.

Театърът е от другата страна на също така страхотния Музей на черните цивилизации - съвсем ново, финансирано от Китай изложбено пространство, празнуващо историята, културата и глобалното въздействие на Черна Африка. Той е близо до пристанището, където можете да хванете ферибот до остров Горе, в продължение на четири века една от основните отправни точки за отвлечените западно- африканци, които са били продавани в робство в САЩ и другаде по света.

Коментари: 0