Граници отвъд границите

С картините си художничката Аглика Гайтаникова провокира да се взрем в собствените си ограничения

Граници отвъд границите
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Граници – така художничката  Аглика Гайтаникова нарече изложбата, която подреди в столичната галерия „Нирвана“.  Преди това експозицията е гостувала в Лондон и Франкфурт. Идеята за този цикъл от портрети се ражда на пленер в Охрид. Аглика визира границите в мисленето,  но колегите й от другите балкански страни решават, че става дума за прекрояването на политическите граници и за бежанската вълна.  Така темата провокира  всеки да се взре в своите вътрешни „граници“.

Сила

„Рисуването е съзерцателен акт. Въздействието на картините разширява границите на мирогледа“, -  обяснява художничката.  Според нея изкуството дава свобода, то е източник на възвишени усещания, макар по нашите географски ширини да намира слаб пазар. Светът е отворен, идеите пътуват, но ако рисувате само за да продавате,  по-добре веднага да спрете, отсича тя.

Хармония

Изкуството дава онази хармония, която ни е нужна, за да заживеем тук и сега и да дадем най-доброто, на което сме способни. Границите не са това, което бяха, и вече може да се докоснем до най-ценното на Изтока и на Запада, казва Аглика Гайтаникова,  която преди три години сбъдна мечтата си да отиде в Индия и там да рисува. Тя уверено държи четката, убедена, че всичко, което се прави с идеална цел, има своя смисъл. Пътуванията по света отварят границите на възприятията й, но  навлизането навътре в себе си отключва нови светове в търсене на светлината.

Коментари: 0