Гръцките банки се нуждаят от €14,4 млрд., за да оцелеят

ЕЦБ иска да види план за възстановяване, преди да им отпусне средствата

Гръцките банки се нуждаят от €14,4 млрд., за да оцелеят
160 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Четирите системни гръцки банки се нуждаят от 14,4 млрд. евро за рекапитализация, за да оцелеят. Това обяви Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от БГНЕС.

Четирите финансови институции са National bank of Greece, Piraeus bank, Alpha bank и Eurobank.

Третият пакет с финансова помощ за Гърция е на стойност 86 млрд. евро. От тях 25 млрд. евро се предвиждат за рекапитализация на банките. Според базовия сценарий стрес тестовете са показали капиталов дефицит от 4,4 млрд. евро в 4-те системни банки. Според неблагоприятния сценарий дефицитът достига 14,4 млрд. евро.

В срок до 6 ноември банките трябва да предоставят на ЕЦБ планове за покриването на капиталовите си нужди. В тях трябва да се обясни как възнамеряват да запълнят дефицита от средства. Едва тогава ще започне процесът на рекапитализация по програмата за икономическо урегулиране, която трябва да приключи до края на годината.

Покриването на дефицита чрез увеличаване на капитала ще доведе до създаването на резерви във всички 4 гръцки финансови институции. Това ще подобри устойчивостта на балансите и способността им да се справят с възможни неблагоприятни макроикономически сътресения.

Днес се очаква парламентът да приеме закона за рекапитализация, който, според правителството, ще позволи да се избегнат грешките от миналото и да се оздрави банковата система.

Гръцките финансови институции имат адекватна капитализация благодарение на достъпа до Евросистемата, но трябва да приключат с процеса на рекапитализация до края на годината, за да не пострадат вложителите съобразно новите правила на ЕС. Иначе ще трябва да се използват техните средства за рекапитализация на банките. От 1 януари 2016 г. се гарантират влоговете до 100 хил. евро в Гърция.

Оценката бе публикувана след няколко поредни години на спад, който Гърция не успя да преодолее въпреки 3 кредитни споразумения на стойност стотици милиарди евро с международните институции.

Подкрепи Economic.bg