Гръцкият парламент ще гласува вот на недоверие към правителството

Самият Ципрас заявява, че никога няма да признае македонската нация и ще използва термина „славяномакедонци“

Гръцкият парламент ще гласува вот на недоверие към правителството

Снимка: БТА

Днес се решава съдбата на гръцкото правителство, водено от премиера Алексис Ципрас. В 18 ч. гръцко време започват дебатите, а до полунощ се очаква да се случи и самото гласуване. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството заради несъгласие с постигнатото с Македония споразумение за името – Република Северна Македония.

Ципрас планираше да представи тази сутрин споразумението със македонския премиер Зоран Заев на депутатите, но заради предстоящата процедура това не се случи. Така ще бъде забавено и подписването на договора с Македония.

Самият Ципрас заявява, че никога няма да признае македонската нация и ще използва термина „славяномакедонци“. Той обаче добави, че не може да забрани на съседите да се самоопределят както искат.
По думите му споразумението със Заев е историческо и Гърция не иска „Версайски договор“, с който да унижава съседите си, а се опитва да реши проблема, като зачита чувствителността и достойнството на отсрещната страна.

Гръцкият премиер е убеден, че коалиционните му партньори - националистите "Независими гърци", ще подкрепят правителството му, въпреки че са против договора със Скопие.

Атина дълго време отхвърляше всички предложения, включващи Македония, тъй като Гърция има северна провинция със същото име, която е била основна част от империята на Александър Македонски и е нещо, с което гърците се гордеят.

През следващите два дни се очакват масови протести пред парламента в Атина.

...

Коментари: 0