Grexit би подкопал доверието към Европа

Излизането на Гърция крие политически опасности

Grexit би подкопал доверието към Европа

Снимка: БГНЕС

96 ~ 2 мин. четене

Mинистърът на финансите на Германия Зигмар Габриел смята, че обсъжданото излизане на Гърция от еврозоната ще има "изключителни опасни" политически последици за Европа.

"Излизането на Гърция от зоната на еврото ще бъде опасно не икономически, а политически. Когато си тръгне първата страна, целият останал свят ще гледа по друг начин на Европа. Никой повече няма да изпитва доверие към Европа, ако се разпаднем при първата сериозна криза", заявява Габриел за немския вестник „Bild am Sonntag”.

Габриел отбелязва, че предоставянето на третия пакет финансова помощ за Гърция е възможно само в случай, че Атина проведе необходимите реформи. „Ние не можем просто да пратим там пари”, подчертава министърът, цитиран от Reuters.

По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Атина ще изпълнява своите задължения, както външни, така и вътрешни, като отбеляза, че между Гърция и кредиторите е задължително да се сключи ново споразумение.

Миналата седмица премиерът Алексис Ципрас съобщи, че няма да намалява пенсии и заплати въпреки тежките преговори с международните кредитори.

"Някои хора не бива да мислят, че с течение на времето издръжливостта на Гърция ще бъде поставена на изпитание и червените линии ще избледнеят. Ако мислят така, по-добре да забравят тази идея, това ще има обратен ефект", каза Ципрас.

Гърция води преговори с ЕС и МВФ за урегулиране на дълга, който е над 240 милиарда евро. Този дълг се образува след спасяването на гръцкия бюджет от фалит през 2010 и 2012 година, припомня РИА"Новости". Прогнозите на кредиторите, че строгите мерки за икономии ще дадат възможност на Гърция да си изплаща кредитите не се оправдаха. Правителството на СИРИЗА, което пое властта през януари, настоява за нови преговори с кредиторите.

Подкрепи Economic.bg