Guardian: Българка е фаворит за шеф на ООН

Ирина Бокова в момента е начело на ЮНЕСКО

Guardian: Българка е фаворит за шеф на ООН

Снимка: БГНЕС

Автор: Михаела Иванчева
Две българки оглавяват списъка за кандидати за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН), съобщава британският вестник Guardian. Това са икономистът Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, за която медията пише, че е фаворит за мястото, и заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева. 
 
В кампанията за жена за генерален секретар на ООН вече се появиха няколко имена на изтъкнати дами от всички региони на света, включително и от Източна Европа. В списъка са още Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд (МВФ), Мишел Бачелет, президент на Чили и бивш ръководител на жените на ООН, и Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия и ръководител на Програма за развитие на ООН (ПРООН).
 
ООН ще наследи "най-трудната позиция на света". Той или тя трябва да дадат нов тласък на 70-годишната институция, основана по идеята на Франклин Делано Рузвелт. Залозите са високи, пише британският вестник: до 2050 г. 3 милиарда хора повече ще обитават планетата, заплашвайки баланса на ресурсите и създавайки условия за повече напрежение и насилие в света. Работата на институцията ще бъде по-необходима отвсякога. 
 
"Генералният секретар представлява интереса на 7 милиарда души, затова той или тя трябва да бъде в състояние да мобилизира общественото мнение", обяснява Едуард Мортимър, бивш директор на комуникации за Кофи Анан, който бе генерален секретар от 1997 г. до 2006 г. За тази цел ръководителят на ООН трябва да притежават силна независима личност със солидни ценности, етика и решителност. Той или тя трябва да бъде "яростен проповедник" и да олицетворява това, зад което стои ООН: мир, сигурност и спазване на правата на човека, допълва Мортимър, цитиран от Guardian. 
 
В момента Съветът за сигурност е в процес на подбор при закрити врати, преди да представи своя кандидат на общото събрание.  Guardian посочва, че при засилващата се тенденция за избиране на дами на ръководни политически постове в света не може да се говори за недостиг на жени кандидатки и за най-високия и най-престижен международен пост.  
 
В същия дух се изказва и Джийн Красно, професор от университета в Йейл и експерт по въпросите на ООН. "Не може да използваме извинението, че няма достатъчно квалифицирани жени, които да избираме," твърди Джийн Красно.  
 
Междувременно френският президент Франсоа Оланд  ще връчи най-големия френски орден - Почетния легион, на Ирина Бокова на 17 юли, съобщи в. "Фигаро".  
 
През май тя бе единствената, която придружаваше генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по време на срещата му с Путин. През септември се очаква тя да получи известната еврейска награда за мир "Симон Визенттал".

Проучване на Guardian, направено наскоро, установява, че според 96% от анкетираните е време да има жена генерален секретар.
Коментари: 0