Гърция отваря границите си за ваксинирани туристи

От следващата седмица страната допуска влизането на туристи, които могат да представят отрицателен тест или документ за направена ваксинация

Гърция отваря границите си за ваксинирани туристи

Снимка: Unsplash

Глория Христова Автор: Глория Христова

Гърция планира да отвори границите си за ваксинирани туристи от няколко европейски страни, включително България, от началото на следващата седмица. Така пътуващите ще могат да избегнат 7-дневната карантина, като по този начин страната се опитва да подпомогне силно засегнатия туристически сектор.

Схемата е част от пилотен проект за въвеждане на т.нар. „ваксинационни паспорти“. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите.

Официалното начало на туристическия сезон е на 14 май, но властите в Гърция премахват някои ограничения още за Великденските празници.

Засега правителството не съобщава дали се обсъжда отваряне на всички гранични пунктове с България, а единственият сухопътен вход остава „Кулата-Промахон“.

Понастоящем в Гърция има между 2000 и 4000 нови случая на коронавирус дневно. Магазините отвориха врати на 5 април, но не се очаква ресторантите да възобновят работата си до началото на май. Процесът на ваксинация се ускорява, като до момента са ваксинирани общо 1.5 млн. души, които са получили първа доза на ваксините.

Коментари: 0