Хакери опитали да откраднат разработки за самолетни двигатели от Airbus

Специалисти по киберсигурност подозират връзка с Китай

Хакери опитали да откраднат разработки за самолетни двигатели от Airbus

Снимка: Airbus

Поредица от кибератаки са били проведени срещу Airbus през последните няколко месеца чрез компютърните системи на доставчици и контрагентите на аерокосмическата група. А източници, свързани с киберсигурността, подозират връзка с Китай, предаде агенция AFP в четвъртък.

Airbus, втората по големина в света авиокосмическа група, не е излязла досега с коментар по темата, съобщава Ройтерс.

Компанията заяви през януари тази година, че кибератака на нейните системи е довела до изтичане на данни. Миналата година американската прокуратура заяви, че китайски разузнавачи и хакери са откраднали информация за реактивен двигател, който се разработва от фирми, които доставят както на Airbus, така и за американския й конкурент Boeing.

Според информацията на AFP, в която са цитирани множество неназовани източници за сигурност, кибератаките през последните месеци срещу Airbus са били извършени чрез френската фирма за технологични консултации Expleo, производителя на двигатели Rolls Royce и двама френски подизпълнители на Airbus, които не са идентифицирани.

През последните 12 месеца Airbus беше обект на четири големи кибератаки, предаде AFP, цитирайки от един от източниците. Някои от атаките датират и от по-отдавна, се казва в информацията. Тя цитира източниците, според които хакерите изглежда са търсили информация за двигатели за военнотранспортния самолет A400M и самолет A350.

Не става ясно обаче дали въпросните кибератаки са довели до изтичане на данните или дали са повлияли на операциите на Airbus.

В информацията се посочва, че източниците на сигурност не приписват окончателно отговорността за кибератаките, но те носят отличителните белези на групи, свързани с китайското разузнаване.
Коментари: 0