Хакери са откраднали близо $1 млрд. от борси за криптовалути тази година

Бумът в търговията и появата на много платформи доведе и до много атаки

Хакери са откраднали близо $1 млрд. от борси за криптовалути тази година

Снимка: Pixabay

764 ~ 2 мин. четене
Популярността на криптовалутите доведе до появата на много борси за търговия с тях. Уебсайтът coinmarketcap.com изброява 205 борси за дигитални активи, като базираната в Япония Binance води класацията със своя 24-часов обмен.

Ясно е, че има възможност да направите печалба, като се захванете с криптотърговия. В същото време, все повече оператори в зараждащия се, до голяма степен нерегулиран пазар за криптовалути, означава и повече мишени за хакерите. През 2018 г. хакерите бяха доста заети в това отношение.

В материал на Wall Street Journal се съобщава, че от началото на 2018 г. хакери са откраднал над 800 млн. долара от платформи за търговия с дигитални активи. Цифрите се основават на проучване на Autonomous Research, независим изследовател на финансовата индустрия.

Най-голямата хакерска тази година се състоя серщу Coincheck - японска платформа, от която в края на януари бяха откраднати криптовалути за повече от 500 милиона долара.

Миналия месец южнокорейската борса Bithumb беше атакувана, а хакерите си тръгнаха с около 30 милиона долара, докато компанията успя да спре своите операции и да премести криптоактивите си на съхранение.

Докато компании като Binance, Coincheck и Bithumb обикновено се наричат борси, техните функции се различават от традиционните фондови борси като ASX.

По-рано тази година председателят на Австралийската асоциация за дигитална търговия Лорета Джоузеф заяви пред Business Insider, че борсите трябва да се наричат "дигитални пазари", тъй като те не са регулирани и просто предоставят платформа за обмен на купувачите и продавачите на криптоактиви.

Друга разлика между фондовите борси и платформите за търговия с криптоактиви е, че вторите често предоставят възможности за съхранение на криптоактивите на потребителите, което също ги прави мишена за хакерите.

През 2011 г. е имало общо 56 кибератаки срещу платформи и първично предлагане на криптовалути.

Autonomous Research заяви, че досега тази година е имало 7 криптоатаки на хакери, четири от които в Азия.
Подкрепи Economic.bg