Хакерска атака на онлайн магазин взе данните на хиляди души

Извършителите са се сдобили и с всички данни за кредитните карти на клиентите

Хакерска атака на онлайн магазин взе данните на хиляди души
236 ~ 1 мин. четене

Данни на хиляди клиенти на Acer са взели хакери, разбивайки системата на онлайн магазина на фирмата. От компанията потвърждава информацията, като вече се е свързала с полицията, пише онлайн изданието ZDNet.

Откраднати са данните на 34 500 души в периода от май 2015 г. до април 2016 г. Говорител на Acer коментира, че клиентите са уведомени за случилото се. Засегнатите потребители са от САЩ, Канада и Пуерто Рико.

В уведомлението до прокуратурата в Калифорния Acer посочва, че е станала жертва на хакерска атака. Извършителите са се сдобили с имената, адресите и всички данни за кредитните карти на въпросните клиенти. За случилото се са уведомени и банките, издатели на картите за разплащания на засегнатите клиенти.

Acer няма данни да са взети и паролите за достъп на потребителите, но не изключва и тази възможност, пише Дневник. Все още не ясно кои са хакерите и как са прескочили системите за сигурност. Няма информация и дали информацията на потребителите е била криптирана. Външна фирма е наета от Acer да прави разследването по случая.

Ако подозира, че е жертва на измама или кражба на самоличност, всеки потребител ще трябва да подаде индивидуална жалба. От Acer призовават потребителите за по-голяма бдителност към случващото се с техните данни и банкови сметки, в случай че хакерите решат да използват информацията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg