Нагласите във Великобритания: всички срещу Brexit

75% от британците искат оставане в ЕС, ключови личности и браншове също

Нагласите във Великобритания: всички срещу Brexit
Автор: Илия Лазаров

Вероятността британците да гласуват за оставане в Европейския съюз на референдума в четвъртък става все по-голяма. Тя нарасна на 74,6%, сочат данните на един от големите букмейкъри на Острова – Betfair, цитирани от Reuters.

През последните седмици кампанията за оставането на Великобритания в ЕС набира все повече привърженици. В петък подкрепата за нея се изчисляваше на 60-65%.  

Влияние върху променените обществени нагласи вероятно има и убийството на депутатката от лейбъристите Джо Кокс, която беше един от сериозните поддръжници на запазването на еврочленството. Според британските медии Кокс е станала жертва на краен националист, заради подкрепата й за оставането на страната в ЕС.

Жестокото престъпление потресе цяла Великобритания и дори предизвика временно спиране на кампаниите за референдума. Днес те отново бяха възобновени.

Междувременно друг влиятелен британски политик баронеса Сайеда Уорси напусна лагера на агитиращите за Brexit. Уорси, която е бивш министър и съпредседател на управляващата Консервативна партия, обвини кампанията за напускане на ЕС, че разпространява „лъжи, омраза и ксенофобия“.

„Не искам лагерът, желаещ напускането на ЕС, да управлява тази страна и не искам посланията, идващи от този лагер, да сформират основата на вида Великобритания, в която искам да живея и в която искам да отгледам децата си”, категорична бе тя.

Повод за гнева й станаха пропагандни плакати и изявления против имигрантите, разпространени от агитиращите за Brexit.

Други силни поддръжници на оставането в ЕС са милиардерът и технократ Ричард Брансън, както и футболните клубове от Висшата лига. Брансън предупреди за тежките последствия от Brexit и стартира своя собствена кампания за оставане в обединението.

Милиардерът, който е потомък на ветерани от двете световни войни, изтъкна ролята на ЕС за запазването на мира в Европа. Макар да живее извън Острова, той е работодател на 50 хил. души в Обединеното кралство. Брансън призова всеки от тях да гласува за оставане.

Най-големите английски футболни клубове също изказаха подкрепата си за оставане в ЕС. „Ние сме глобална марка. Искаме да запазим ролята си в света и да бъдем негови граждани. Една от ценностите на Висшата лига е нейната отвореност и би било абсолютно нелепо да заемем противоположната позиция“, посочи ръководителят на Висшата лига Питър Скъдамор.

Подобни апели се чуха и от британската автомобилна индустрия. Ръководителите на големи марки смятат, че Brexit застрашава бизнеса им и ще доведе до закриването на множество работни места.

Автоиндустрията се опасява от сериозен спад в продажбите, тъй като те зависят от свободното движение на стоки и хора в ЕС. Такива са и прогнозите на авторитетни икономически анализатори.

„Оставането ще позволи на Обединеното кралство да запази влиянието си, от което зависи успеха на автомобилния сектор“, заяви ръководителят на дружеството на моторните производители Майк Хоус. 

Коментари: 0