Халкидики може да остане без ток до утре

Множество туристи са решили да напуснат гръцкия полуостров

Халкидики може да остане без ток до утре

Снимка: БТА

На гръцкия полуостров Халкидики електричеството може да не бъде възстановено до утре след опустошителната буря от вчера, нанесла материални щети и причинила човешки жертви. Именно затова множество туристи са решили да си тръгнат, пише гръцкият всекидневник Ethnos.

По домутие на председателя на Търговската камара на Халкидики Янис Куфидис бизнесът понася големи загуби и че от четвъртък сутринта много летуващи - предимно от Балканите, дошли с личните си автомобили - поемат обратно. Сред причините да съкратят отпуската си е и това, че по курорти и плажове силно е пострадала инфраструктурата.

Аварийните служби твърдят, че по първоначални данни около 80% от района е останал без ток от началото на вчерашния ден. За домакинствата и за бизнеса проблемът се влошава от това, че от сряда хладилници и фризери за храна и продукти нямат захранване.

Основните усилия са влошени за възстановяване на съборени стълбове от два високоволтови електропровода. На местата, където е най-належащо, например при помпените станции, се изпращат генератори на армията и министерството за природните бедствия. Прогнозите са, че до петък сутринта би трябвало навсякъде да има ток, но не е изключено проблемите да продължат и до събота, тъй като в област Касандра положението е най-сложно.
Коментари: 0