Хасан Адемов: Медицинските сестри не стигат, изправени сме пред проблем

Друг основен проблем е недостигът на лични предпазни средства и най-вече на респираторни апарати, обясни той

Хасан Адемов: Медицинските сестри не стигат, изправени сме пред проблем
9048 ~ 2 мин. четене

В българската система за здравеопазване има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи. Докато преди 10 години техният брой у нас е бил около 55 хил., то сега те са около 25 хил. Това предупреди в ефира на bTV председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

„Системата ще бъде изправена пред изключително сериозни проблеми. В момента медицинските сестри работят на няколко места, за да не се усеща недостигът им“, обясни той и заяви, че ДПС е застанала зад тях, защото проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

Според Адемов окупацията на зали е елемент от историята на прехода, като даде пример със Софийския университет. „Лекарският съюз и институциите разкритикуваха начина, но аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и заплащане“, каза той. Политикът посочи, че различните здравни работници получават различно възнаграждение. 

Председателят на социалната комисия посочи, че хората по цял свят са били неподготвени за новия коронавирус. Той смята, че мерките в България изглеждат сериозни, но може да се очаква те да бъдат засилени в зависимост от това как се разпространява заразата. Според него основен проблем е недостигът на лични предпазни средства и най-вече на респираторни апарати.

„Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, ако те не са оборудвани с необходимата техника – не могат да бъдат полезни. Процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсена – има и предлагане“, допълни Адемов. 

Председателят на парламентарната комисия посочи, че заради карантина са издадени около 315 болнични листа, а само заради коронавирус са 60.Той беше категоричен, че осигурителната система ще издържи.

Коментари: 0