Хаваи въвежда безусловен базов доход

Законопроектът единодушно е преминал четенията в двете камари на законодателния орган на щата

Хаваи въвежда безусловен базов доход

Иновациите и напредничавото мислене могат да бъдат най-големите износни стоки на американския щат Хаваи, коментира Business Insider.

По-рано този месец щатът си спечели отличието да бъде първият в САЩ, който се ангажира с Парижкото споразумение за климата, след като президентът Доналд Тръмп реши да оттегли страната от договореностите в документа.

Сега Хаваи повежда първенството при приемането на още една иновативна идея: безусловният базов доход (ББД). На 15 юни представителят на щата Крис Лий написа в Reddit за законопроект, внесен от него с цел „започване на разговор за нашето бъдеще”.

Лий обясни, че „след много работа и с помощта на няколко ключови колеги”, законопроектът единодушно е преминал четенията в двете камари на законодателния орган на щата.

В документа има две основни разпоредби. Първо, в него се заявява, че всички семейства в Хаваи имат право на основна финансова сигурност. „Доколкото ми казаха, това е първият път, когато който и да е щат прави такова обявление”, написа Лий. Втората разпоредба създава редица правителствени служби,  които да анализират икономиката на щата и да намерят начини за осигуряване на базова финансова сигурност за всички семейства. Въпросната финансова сигурност включва оценка на различните форми на пълен или частичен базов безусловен доход.

Хаваи може да бъде първият американски щат, който ще приеме някакъв вид законодателство в подкрепа на ББД, но няколко страни по света вече дори изпробват тази система. Финландия започна своята двугодишна пилотна програма през 2016 г., а в Германия също действа изпитателен проект. Канада планира да започне своите изпитания на ББД в провинция Остров Принц Едуард, както и в Онтарио – най-населената провинция на страната. В Индия също обсъждат ползите на новата система.

При ББД всеки гражданин получава определен доход, който не е обвързан с неговия статут в живота. Въпреки съсредоточаването върху концепцията в днешно време, тя всъщност не е особено нова. Всъщност бившият американски президент Ричард Никсън (1969-1974) пое тази идея още при встъпването си в длъжност. Ползите от такава програма обаче станаха по-привлекателни на фона на технологичния напредък през последните години и по-конкретно след въвеждането на автоматизирани системи, които могат да доведат до широко разпространена безработица.

Коментари: 0