Хил Клиник предлага уникални възможности за превенция и лечение

Много пациенти не подозират, че ракът се развива в тях, защото в началото той не дава никакви симптоми

Д-р Александър Боцевски:

Хил Клиник предлага уникални възможности за превенция и лечение
4934 ~ 3 мин. четене

Ракът на простатата в ранните си стадии често е без симптоми или с такива, които наподобяват проблемите при увеличена простата – трудно уриниране, болка, напрежение. Световната урологична общност предупреждава, че профилактиката на простатата трябва да се провежда не по-рядко от веднъж в годината при всички мъже над 50 г. и да включва: ректално туширане, ехограф и PSA тест. В Хил клиник профилактичният преглед покрива най-високите международни стандарти, а лекарите д-р Боцевски, д-р Георгиев, д-р Томов и д-р Деримачковски са изключително опитни в диагностиката и в лечението на заболяванията на простатата  (простатит, увеличена простата ДПХ, карцином и др.) Разговаряме с д-р Александър Боцевски:

- Д-р Боцевски, голям ли е броят на мъжете, поразени от рака на простатата?

- Това е онкологично заболяване с огромна честота – втори по разпространение след мъжете в напреднала възраст. През ноември в целия свят се поставя акцент върху темата, провежда се кампанията Movember. Призивът е мъжете над 50 да посещават уролог поне веднъж годишно – това е единственият начин за превенция на смъртността, която заболяването предизвиква. Много пациенти не подозират, че ракът се развива в тях, защото в началото той не дава никакви симптоми. Често по време на профилактичен преглед откривам уплътнени участъци по повърхността на жлезата или виждам такива чрез ехографското изследване. В допълнение с завишен PSA туморен маркер вероятността да има рак на простатата е голяма. Тогава пристъпвам към биопсия, за да докажа или отхвърля съмненията.

- Какво лечение се налага при рак на простатната жлеза?

- Ако изследванията покажат злокачествен процес, локализиран в капсулата на жлезата, той подлежи на оперативно отстраняване. В такива условия постигаме 100% излекуване на мъжа. В Хил Клиник пристъпваме към радикална простатектомия  чрез лапароскопски метод. По този начин отстраняването на простатната жлеза и някои от околните тъкани е максимално прецизна и щадяща пациента процедура. Операцията се извършва в София, а ръководител на операционния екип е проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург – ръководител на отделение Урология в Университетската болница в Лайпциг, Германия.

- Хил Клиник отново е с едни гърди напред. Разбрахме, че клиниката работи с единствения в страната апарат за Фюжън биопсия…

- Работим вече втора година с тази иновативна апаратура, имаме извършени над 110 Фюжън биопсии на простатна жлеза. Апаратът за таргетирана диагностика MR-TRUS Fusion е последно поколение и дава изключителна прецизност в откриването на рака на простатата. Разполагаме с единствена в България апаратура, с нея могат да бъдат открити навреме огнищата на рак на простатната жлеза. След като веднъж са набелязани опасните участници, лекарят взима биопсичен материал от тези места с точност до милиметър. За още по-голяма прецизност ползваме не просто изследване с ядрено-магнитен резонанс, а мултипараметричен ЯМР с протокол и класифициране на лезиите по системата PI-RADS. Той дава възможност да се запишат множество детайлни изображения на жлезата, семенните мехурчета и прилежащите лимфни възли, детайлна оценка на получените образи, отличаване на злокачествените от доброкачествените лезии и при доказан карцином – стадиране на процеса. Мултипараметричният ЯМР може да определи наличието, местоположението и разпространението на туморите, ангажирането на простатната капсула, размерите и плътността на лезиите, степента на кръвоснабдяването и пропускливостта на стените на съдовете. Дава ценна информация на лекаря за прилежащите тъкани, което е особено важно при извършване на невросъхраняваща хирургия на простатата.

- Как го приемат пациентите?

- Изследването не е свързано с болезнени усещания, дискомфорт или вредности за пациента. Противопоказание за провеждането  му е наличие на пейсмейкър и други имплантирани устройства в организма. Пациентите ни са щастливи, че имат тази уникална възможност в България, защото преди това им се налагаше, за да направят Фюжън биопсия да пътуват зад граница, което е свързано с редица логистични затруднения, а и е по-скъпо.

Подкрепи Economic.bg