Hitachi купи дружество на ABB с дейност в България

Пазарът на електроенергийни мрежи има голям потенциал за растеж заради използването на възобновяема енергия

Hitachi купи дружество на ABB с дейност в България

Снимка: ABB

6228 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Водещият бизнес „Енергийни мрежи“ на ABB официално вече е мажоритарна собственост на Hitachi. Сделката е финализирана на 1 юли, като шведско-швейцарската група е продала 80.1% от ABB Power Grids на японския гигант. Цената на сделката е близо 7.6 млрд. долара, а двете дружества се договориха още през декември 2018 г. за придобиването.

Новото дружество, в което с дял 19.9% остава и ABB, е наречено Hitachi ABB Power Grids Ltd и е със седалище в Швейцария. Съвместното предприятие е световен лидер в енергийните системи, с годишни приходи от около 10 млрд. долара и приблизително 36 000 служители, обслужващи клиенти в над 90 страни. Бордът на директорите на съвместното предприятие включва Тимо Ихамуотила, главен финансов директор на ABB, и Франк Дъган, бивш член на Изпълнителния комитет.

Hitachi ABB Power Grids ще се ръководи от Клаудио Факин като изпълнителен директор.

ABB в България

Групата има четири основни бизнеса –  Електроснабдяване и електрообзавеждане (Electrification - EL), Задвижване (Motion - MO), Роботика и дискретна автоматизация (Robotics & Discrete automation - RA) и Енергийни мрежи (Power grids - PG). В България са представени три от тях.

Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите два завода се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, и в Севлиево – за продукти високо напрежение, който е част от бизнеса „Енергийни мрежи“. От дружеството обаче не съобщават дали предприятието в страната ни е част от сделката и не бяха открити за коментар.

Заедно със сервизния център за турбокомпресори във Варна, за компанията в България работят 2 800 служители. 

Развитие

Hitachi има план да инвестира още средства в компанията, тъй като се стреми да я превърне в изцяло дъщерно дружество за разширяване на бизнеса си в глобалните енергийни мрежи. От ABB заявяват, че имат предварително дефинирана опция компанията да излезе от запазеното 19.9% акционерно участие три години след сключването на сделката.

Пазарът на електроенергийни мрежи има голям потенциал за растеж, тъй като използването на възобновяема енергия, като например слънчевата, се очаква да се разпространи допълнително.

С новата компания Hitachi се надява да разработи електрически мрежи с усъвършенствана функция за стабилно захранване чрез използване на интернет на нещата (IoT).

ABB добавят, че продажбата им позволява да се съсредоточат върху ключовите пазарни тенденции и нуждите на клиентите си, като електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта и индустрията, автоматизирано производство, дигитални решения и все по-устойчива производителност.

Подкрепи Economic.bg