Холдингът на Уорън Бъфет излиза от пандемията

Оперативната печалба за второто тримесечие се е увеличила с 21%

Холдингът на Уорън Бъфет излиза от пандемията

Снимка: БТА

900 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Холдингът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway съобщи в събота за подобрени тримесечни оперативни резултати, тъй като много фирми, притежавани от конгломерата на милиардера, се възстановиха от дълбочините, в които попаднаха заради пандемията. Производството, обслужването и търговията на дребно на Berkshire се затрудняваха година по-рано, тъй като икономическата активност спадна, загубите на работни места скочиха и купувачите останаха вкъщи.

Но в последния си тримесечен доклад компанията от Омаха, Небраска заяви, че много от тези компании са отчитали значително възстановяване на печалбите и приходите, някои от които надминават нивата преди пандемията, въпреки прекъсванията във веригата на доставки и по-високите разходи.

Друг признак, че Berkshire се справя по-добре е, че не повтаря предупреждението от предишния си тримесечен доклад, че други действащи предприятия все още са изправени пред неблагоприятни последици от пандемията.

Оперативната печалба за второто тримесечие се е увеличила с 21% до 6.69 млрд. долара, или около 4 424 долара на акция от клас А, от 5.51 млрд. долара, или около 3463 долара на акция, година по-рано.

Нетната печалба, включително от обикновени акции като Apple Inc и Bank of America Corp, са нараснали със 7% до 28.1 млрд. долара, или 18 488 долара на акция от клас А. За сравнение, година по-рано печалбата бе 26.3 млрд. долара, или 16 314 долара на акция от клас А.

Berkshire също така заяви, че е изкупила около 6 млрд. долара акции през тримесечието, увеличавайки общите изкупувания до над 37 млрд. долара от края на 2019 г. Броят на акциите на компанията намаля още повече през юли, което предполага, че обратното изкупуване на акции на Berkshire е продължило.

Подкрепи Economic.bg