Хората нямат представа каква работа се предлага в градовете им

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта важността на кариерните форуми в комуникацията между бизнеса и търсещите работа

Хората нямат представа каква работа се предлага в градовете им
2222 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Хората в повечето градове в България не знаят какви възможности за работа има в техните населени места. Такова мнение изразиха представителите на властта и бизнеса при откриването на 18-ия кариерен форум „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот”.

„Една огромна част от родителите и една огромна част от децата не познават съществуващите икономически дейности на територията на съответната община. Те не знаят какво се случва там, какво се произвежда”, каза вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на Economic.bg.

Той добави, че с министъра на образованието Красимир Вълчев обсъждат възможността да се създаде някаква програма или проект, с който да позволят на децата за малко да напуснат класните стаи и да видят какво се случва в техния град. „Да видят какви производства, какви предприемачи има, включително да разберат, че една фабрика днес има малко общо с тези отпреди 20-30 години и още по-малко има общо с тези от края на XІX в.”, каза Дончев.


„Имаме глад за кадри в определени сектори, а същевременно нашият пазар на труда е под изключително силния натиск на паневропейския пазар на труда. Нашите работодатели се конкурират с работодателите в Холандия, Германия, Дания, Италия, Испания и в тази конкуренция невинаги им е лесно”, коментира още Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта колко полезни са кариерните форуми за свързването на работодатели и нуждаещи се от работа, за информиране на хората какво се търси на пазара на труда. „Фактът, че над 130 фирми присъстват на изложението говори за това, че бизнесът оценява това събитие и тази възможност за прекия контакт и възможността да се представи пред младите хора”, каза тя.

По думите ѝ Столична община би се радвала младите хора да проявяват повече интерес към стажовете, които общината предлага. „Очакваме тази година общо в Столична община и в общинските дружества да имаме около 40 стажанти”, каза кметът на София.


Още работни места има намерение да предложи и „Нестле България” – генералният спонсор на „Национални дни на кариерата”. Изпълнителният директор на компанията Емануел Артур подчерта, че досега в рамките на програма „Нестле се нуждае от младите хора” компанията е предоставила или работно място, или стаж, на над 330 младежи.

„Нашият ангажимент за подкрепа на бизнеса и страната е до 2020 г. да предоставим нови 200 работни или стажантски позиции”, каза още Артур.

„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ е най-мащабният и утвърден форум за студентски стаж и кариера на територията на страната. Събитието се провежда в 8 академични града в България – София, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив.


Подкрепи Economic.bg