Хората се тревожат за личните си данни, но само на теория

Въпреки засилващите се злоупотреби с неприкосновеността

Хората се тревожат за личните си данни, но само на теория

Снимка: Pexels

392 ~ 1 мин. четене
Поверителността на данните би трябвало да е от голямо значение за потребителите, ако съдим по последните събития в интернет. Вече месеци наред във фокуса на общественото внимание са съдебните процеси срещу технологични компании заради нерегламентирано използване на лична информация, както и законодателните промени за защита на неприкосновеността. 

Затова не е изненадващо, че 81% от потребителите казват, че загрижеността им за това как компаниите използват техните данни расте, а 87% са на мнение, че фирмите трябва да бъдат по-силно регулирани в тази област. Тези резултати са изведени в проучване поверителността, дело на Института за бизнес стойност на IBM, което бе публикувано в понеделник, уточнява Fortune. 

От него става ясно още, че ¾ от хората смятат, е по-малко вероятно да се доверят на компании, използващи данни. 89% са категорични, че бизнсът трябва да е по-ясен по отношение на това как използва информацията на клиентите си. 

Въпреки тези тенденции и на фона на поредицата новини за компании, злоупотребили с лични данни или позволили тяхното изтичане, хората явно все още не са готови на действия. 

71% казват, че са готови да се откажат от личната си неприкосновеност, за да получат достъп до онова, което технологиите им предлагат. Само 45% заявяват, че са актуализирали настройките си за поверителност, а едва 16% са взели решение да се оттеглят от дадена компания заради злоупотреба с данни.
Подкрепи Economic.bg