Хората в бъдещето ще са или недохранени, или затлъстели

Заради климатичните промени, светът навлиза в етап на несигурен достъп до храна

Хората в бъдещето ще са или недохранени, или затлъстели

Светът навлиза в период на несигурен достъп до храна, в който затлъстяването и недохранването – тези „два бича” на модерността, ще продължат да съществуват рамо до рамо в едни и същи държави. Това коментира водещият хранителен експерт д-р Алън Данга пред британския вестник Telegraph.

Според последни изследвания, все по-често ще се случва затлъстели пациенти да отглеждат недохранени деца в развиващите се страни. Основната причина за това противоречие е евтината цена и достъпността на богатите на калории храни, в сравнение с продуктите, които съдържат по-малко калории за сметка на полезните вещества.

„Определено ни очаква период, в който достъпът до хранителни продукти ще е все по-несигурен. Особено трудно ще е да си набавим разнообразни видове храна. Трябва да очакваме изобилието, което характеризира модерния свят скоро да се промени”, така д-р Данга обобщи тенденциите в храненето, описващи идните десетилетия.

Според него недостатъчното хранене при деца и затлъстяването при възрастни са 2 различни форми на недохранване. Вторият вид е резултат от консумация на грешния вид храни.

„Дойният бич съществува в страни, по-конкретно в домакинства, където децата са толкова недохранени, че растежът им спира, а майките са с наднормено тегло. Това се случва на много места в света като резултат от погрешни режими на хранене и при родителите, и при децата”, допълни експертът.

По думите му в подобна ситуация, единственият виновен е хранителната система. Заради нея родителите не могат да си позволят полезни храни.

Трябва да бъдат взети предвид и факторите, съпътстващи глобалното затопляне, като суша, деградацията на почвата и изчезването на опрашващите насекоми в страни като Великобритания, Мексико и Етиопия. Въпреки големите различия в селскостопанските системи на тези страни, и трите ще бъдат силно засегнати от предстоящите климатични промени.

Очаква се в края на века някои региони по света да стане почти невъзможно да се отглеждат селскостопански култури. В същото време в други региони на света плодородният период ще е удължен заради по-топлите температури.

Важно е да се спомене, че никоя прогноза за несигурния достъп до хранителни продукти е не може да разкаже цялата картина, тъй като глобалното затопляне ще се отрази по различен начин по света, подчерта ученият.

Коментари: 0