Мярката „60/40“ изключва сезонните работници, притеснени са хотелиерите

Браншът не иска \"пари на калпак\", а бързо отпускане на държавно гарантирани кредити

Мярката „60/40“ изключва сезонните работници, притеснени са хотелиерите

Снимка: pixabay

2297 ~ 2 мин. четене

В мярката „60/40“ никъде не е споменато нищо за сезонните работници и не става ясно дали може да се кандидатства по нея, ако сега се наемат хора на работа. В туризма и хотелиерството почти всички работници са сезонни. Въпросната мярка е обременяваща за сектора и никой няма да се възползва от нея.

Такова мнение изрази пред Economic.bg зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на няколко хотела в Слънчев бряг, Веселин Налбантов. „Нашият сектор се крепи на сезонните работници. Досега сме работили с около 10% от тях, сега ни предстои да наемем останалите 90%. Да, ама никъде не става ясно дали може да се кандидатства по мярката при наемане на работници“, коментира още той.

В същото време Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма твърди, че като цяло мярката е приемана от бранша. „Тя претърпя няколко промени преди да бъде приета окончателно от правителството. Една от съществените промени е, че вече се поемат осигуровките на служителите. И като цяло тази мярка се приема. Има обаче фирми, които не отговарят на изискванията и затова не могат да я приемат“, каза той пред Economic.bg.

Няма спор, че тази мярка е по-неблагоприятна от мярка, при която се раздават пари на калпак. Очевидно, че това е възможността, с която разполага правителството“, допълни Драганов.

Оказва се обаче, че хотелиерите не искат „пари на калпак“, а отпускане на кредити срещу обезщетение, за да си наемат работниците. „Малко ми е трудно да повярвам, че държавата ще ни помогне. Затова искаме да продължим да работим с търговските банки, които да ни отпуснат кредити. Не искаме подаръци от държавата“, заяви Налбантов. „Да, Фонда на фондовете обяви именно такава мярка, но изобщо не стана ясно от кога и как, а ние сме на вратата на сезона“, допълни той.

И ако зам.-председателят на БХРА е обезпокоен за това как ще стартира сезонът и дали изобщо той ще оцелее, то Румен Драганов е на мнение, че браншът е в готовност и щом му се даде „зелена светлина“, той тръгва на пълни обороти.

„В момента, ако влезнете в Booking ще видите, че в България има около 5300 места за настаняване, които седят на страницата. Което означава, че те са готови и работят. Освен това в хотелите също има нощуващи лица. Това са техници, доставчици на медицинска екипировка и други. Това е знак, че има някакво движение в сектора“, обясни Драганов.

От бранша все пак продължават да настояват за създаването на икономически кризисен щаб. „Тук не става въпроса да се предприемат едностранно мерки само в едно направление. Те трябва да бъдат комплексни. Туризмът общо взето е свързан с около 57 различни специалности. Той зависи от транспорта, от телекомуникациите, от селското стопанство, от цялата снабдителска мрежа. Туризмът не е отделен и не може да се каже: „Сега предприемаме мерки само за него“, каза още Румен Драганов.

Подкрепи Economic.bg