HP продаде софтуерния си бизнес на Micro Focus

Сделката е за 8,8 млрд. долара

HP продаде софтуерния си бизнес на Micro Focus

Снимка: Стоян Йотов

Американската ИТ-компания Hewlett Packard Enterprise (HP Enterprise, HPE) обединява своя дъщерна компания Autonomy с Micro Focus. Тя ще купи софтуерния бизнес за 8,8 млрд. долара.

Съобщава се, че сделката ще доведе до създаването на една от най-големите ИТ-компании във Великобритания по отношение на приходи.

В рамките на споразумението Micro Focus ще заплати на HPE 2,5 млрд. долара в брой, а акционерите на HPE ще притежават 50,1% акции в обединената компания. Очаква се, че годишните приходи на новата компания ще бъдат около 4,5 милиарда долара.

Мег Уитман, главният изпълнителен директор на HPE коментира, че обединената компания ще предложи повече стойност на клиентите и акционерите, фокусирайки се върху софтуера и върху развитието на бизнеса на самостоятелна основа.

Според прогнози на Financial Times, приключването на сделката е удачен ход както за HP Enterprise, така и за Micro Focus. Сливането на двете компании стана ясно в същия ден, когато и Dell и EMC Corp приключиха сливането им в една фирма, която обединява двама от най-големите конкуренти на HPE, пише Reuters. 

Коментари: 0