„Храбрият шивач“, създал един от най-известните брандове в света

Как обикновено испанско момче основава Zara, която се носи от всички, освен от него

„Храбрият шивач“, създал един от най-известните брандове в света

Снимка: Amancio Ortega/Twitter

14521 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Дрехите на Zara вече са проникнали в гардеробите на хората по целия свят. Днес испанската компания Inditex, която освен Zara, притежава и марките Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, е световен лидер в търговията на дрехи, а нейният създател – испанецът Aмансио Ортега – се е утвърдил на върха на класацията на най-богатите хора в света.

Амансио Ортега Гаона е роден през 1936 г. в село с по-малко от 100 души в Северна Испания. Семейството му живеело много зле, а заплатите на родителите му, железничар и прислужница, не били достатъчни за изхранването на голямо семейство.

Веднъж, след като отишъл до магазина с майка си, Амансио чува как продавачът се обръща към нея с думите: „Сеньора, повече не можем да ти заемаме храна“. Това оскърбява малкото момче и то се зарича, че повече няма да позволи на семейството си да страда от бедност. На 13 години младият Амансио напуска училище и си намира работа в магазин за ризи. Това е първият му допир с модната индустрия.

Отначало Ортега изпълнява малки поръчки и в същото време се научава да шие дрехи на ръка. Година по-късно той си намира работа като асистент в магазин с по-висок ранг. Отговорният младеж бързо е повишен до мениджър, а неговото място е заето от Розалия Мера, която в последствие става негова съпруга.

През 1972 г. 37-годишният Ортега открива първата си фабрика за трикотаж. Първоначалните модели на пижами, дамско бельо и халати той шие заедно със съпругата си в кухнята на собствения им дом. Но през 1975 г. германски партньор неочаквано отменя голяма поръчка, в която семейството е вложило целия си наличен капитал. За да се спаси от неизбежния банкрут, Ортега отваря магазин в Ла Коруня под името Zorba, в чест на любимия му герой Зобрас Гърка, изигран успешно от Антъни Куин. Вече са изготвени шаблони за буквите, когато се оказва, че в квартала има бар със същото име. Амансио и Розалия са принудени спешно да измислят нещо ново. Така се появява Zara.

Днес марката не се нуждае от реклама, но в онези дни Ортега прави всичко, за да привлече вниманието на обществеността към магазина. Оттогава насам бизнесменът винаги е ръководил лично всички процеси, протичащи в компанията. Рядко си взема отпуск и е на работното си място дори по празници.

„Работата ми е да работя във фабриката“, казва той.

През 2011 г. Ортега се оттегля от поста председател на Борда на директорите на Inditex, но продължава да участва активно в делата на компанията.

Гъвкавият ум, прогресивните идеи и въображението са сред качествата, които отреждат мястото Ортега сред световните пионери в модата. Милиардерът черпи вдъхновение не от модните подиуми, а от хората около него. Така, например един ден Ортега вижда на пътя мъж с дънково яке със значка и веднага се обажда на един от дизайнерите си, за да включи нещо подобно в следващата колекция на Zara.

Въпреки голямото финансово състояние и недвижимите имоти в 9 държави, които той притежава, Ортега води скромен начин на живот. Създателят на Zara не носи дрехи на своята марка и като цяло предпочита да се облича по-просто.

Съгражданите му често го виждат как се разхожда по улиците на родната му Коруня и как вечеря във фирмената столова заедно със служителите си. В свободното си време Амансио играе с внуците си, занимава се с конен спорт с най-малката си дъщеря Марта, а също отглежда пилета и кози.

Ортега практически не дава интервюта, не присъства на публични събития и рядко си позволява да се снима. Един ден, когато отишъл на летището, за да се срещне със съпругата си, преминаващите хора го разпознали. Той се почувствал толкова смутен, че предпочел да се върне в колата и да изчака половинката си, далеч от хорските очи.

„Опитвам се да живея тихо, да бъда обикновен човек, за да мога да отида, където искам и където никой не ме познава“, отговаря бизнесменът на въпрос защо пази толкова ревностно неприкосновеността на личния си живот.

Подкрепи Economic.bg