Община Плевен ще инвестира 16 млн. лв. в градския транспорт

Местната власт ще участва със съвсем малка сума за сметка на европари и национално финансиране

Община Плевен ще инвестира 16 млн. лв. в градския транспорт

Снимката е илюстративна

Снимка: Красимир Свраков

600 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Община Плевен обяви, че ще инвестира 16 млн. лв. за развитие на интегриран обществен транспорт. Местната власт е спечелила проект, който се финансира на 85% с европейски пари. Останалата част (2.39 млн. лв.) са пари от държавния бюджет, а самата община ще участва само с 69 хил. лв.

Целта на вложените средства е да се осигури устойчив градски транспорт в Плевен чрез намаляване на вредните емисии, шума и подобряване качеството на транспортните услуги, се посочва в прессъобщението на местната власт.

За да постигне тези цели, общината планира да купи съвременен подвижен състав, да създаде система за ефективно управление на трафика и да въведе интелигентни транспортни системи.

Според специалистите на общината чрез вложените средства ще се повиши привлекателността на градския транспорт в областния център и ще се подобри качеството на услугата, „което несъмнено има екологичен ефект за околната среда.

Крайният резултат се очаква да доведе до подобряване на пътната безопасност и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия, твърдят експертите по проекта.

Подкрепи Economic.bg