7 храни, които не бива да държите в хладилника
Така няма да загубят хранителните си и вкусови качества
Повечето от храните, които сме свикнали да държим в хладилника, всъщност не бива да стоят там. На умерена температура те запазват по-добри хранителни качества.
Вижте кои 7 продукта не бива да стоят в хладилника:
1. Банани
Ако стоят в хладилника, корите ще покафенеят и ще се промени текстурата на плода. Ако вече са презрели, направете от тях бананов хляб, или ги хвърлете във фризера и си направете после смути. Но ако ще ги консумирате, нека стоят в шкаф.
2. Хляб
Хлябът остарява по-бързо в хладилника. Студената температура го втвърдява. По-добре го дръжте в кутия за хляб.
3. Масло
Противно на всички очаквания, маслото не трябва да стои в хладилника. Първо, ако решите да го намажете върху филийка хляб, то е твърдо и трябва да изчакате да се поразтопи. По-добре го дръжте в чинийка на плота, или в глинен съд. Според здравните власти е по-добре маслото да стои няколко дни на стайна температура. Но ако го ползвате по-дълго време, все пак нека е в хладилник.
4. Кафе
Кафените зърна ще загубят аромата си, ако стоят в хладилника. За тях идеалното място е на сухо и хладно място и в контейнер, за да не са изложени на влага. Вариант е и да държите кафените зърна във фризера.
5. Пъпеш
Ниските температури ще превърнат пъпешите в каша, така че целите плодове трябва да държите извън хладилника. Когато ги нарежете обаче, може да сложите парченцата там и те ще запазят вкуса си до няколко дни.
6. Чушки
В хладилника те омекват. Най-добре да стоят в хартиена торбичка в шкаф.
7. Домати
Студената температура в хладилника превръща хубавите сочни домати в сипкави топчета. Дръжте ги на плота или в шкафа.