Христо Иванов призова БСП да задържи още мандата

От "Демократична България" искат да започнат реформите, които предлагат през Закона за съдебната власт

Христо Иванов призова БСП да задържи още мандата

Снимка: БТА

2048 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Трябва да призовем БСП, след като взеха мандата, въпреки че беше изначално ясно, че няма да бъде реализиран, но така и така са го взели, да го задържат и да подсигурят поне тази част от съдебната реформа да се случи. Ако и това опропастят, ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към личното позиране на г-жа Нинова пред камерите. Право на всеки политик е да го прави, но нека да свършим и някаква работа. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти.

Той отново напомни, че след като първият мандат на "Има такъв народ" се провали, от ДБ предложиха преговори за търсене на формула за работещо реализиране на третия мандат.

За всички беше ясно – и за президента, и за БСП, че ако третият мандат бъде даден на социалистите, ще се разпадне, както се случи. Просто мнозинство не може да бъде формирано около БСП. Такива са реалностите", категоричен бе той.

Според него отказът на Нинова от такива разговори, които тя определи като "противоконституционни" всъщност доведе до тази ситуация. "И сега сме в ситуация, в която третият мандат абсолютно предизвестено беше мъртво роден и те го използват само за ПР."

Христо Иванов коментира дали от ДБ биха се съюзили по някакъв начин с бъдещия проект, който икономическият министър Кирил Петков и финансовият Асен Василев подготвят.

"Нека те да заявят какви са техните политически намерения и как си го представят. В момента влизаме от хипотеза в хипотеза, тръгнали от интриги, пуснати от пропагандисти. Мисля, че това спомага за сформиране на среда с ясни факти", заключи съпредседателят на ДБ.

По-рано днес депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че според него мандатът трябва да бъде върнат, колкото се може по-бързо. Днес следобед националният съвет на БСП ще реши.

"Разговори с колегите, редовно правителство и актуализация на бюджета, са трите цели пред БСП, затова не мога да разбера защо другите групи мислят, че си правим пиар", каза още Божанков.

Подкрепи Economic.bg