Huawei и 18 автопроизводители ще развиват 5G коли

Мрежите от следващо поколение ще дадат тласък на редица авангардни технологии

Huawei и 18 автопроизводители ще развиват 5G коли

Снимка: Unsplash

1048 ~ 2 мин. четене
Huawei Technologies увеличава усилията си да помогне за въвеждането на свързани с 5G превозни средства в Китай (най-големия автомобилен пазар в света) в рамките на нова инициатива съвместно с основните участници в автомобилната индустрия в страната, предава Yahoo Singapore News.

Компанията, базирана в Шънджън, е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, а сега тя сключи договор с 18 автопроизводители, целта на който е да се ускори търговското развитие на колите, свързани с 5G мрежите в страната, се казва в официално изявление. 

Компаниите, които стават част от т.н. „5G автомобилна екосистема“ на Huawei, включват държавни производители на автомобили FAW Group, SAIC Motor, Dongfeng Motor, Chang'an Automobile, Beijing Automotive Industry Holding, Anhui Jianghuai Automobile, Nanjing Automobile и Chery Automobile. 

Сред другите забележими членове са BYD, Great Wall Motors, Automoang Group в Гуанджоу и производителят на електрически автобуси Zhengzhou Yutong Group.

Заедно всички те планират да разработват „ценни 5G автомобилни приложения“, отбелязват от Huawei, като изтъкват, че „следващите две години ще бъдат от решаващо значение“ за насърчаване на пазара на превозни средства, свързани с 5G. 

Автомобил с внедрен 5G модул вече бе пуснат на пазара през декември миналата година. Става дума за модела Baojun RC-6 от SAIC-GM-Wuling Automobile, отбелязва Лу Ю, инженер в автомобилния производител. SAIC-GM-Wuling Automobile е съвместно предприятие между SAIC, General Motors и Liuzhou Wuling Automobile Industry Co.

Анонсът на 5G автомобилната екосистема идва повече от година, след като Huawei пусна „първия“ по свои думи автомобилен модул MH5000, поддържащ мрежи от ново поколение. За него се знае, че е проектиран от компанията за полупроводници HiSilicon.

Тази инициатива се очаква допълнително да изостри фокуса на Huawei в Китай на фона на продължителната технологична и търговска война с правителството на Съединените щати, която амбицира администрацията на Тръмп да добави компанията в „черния“ списък на страната. 

Залогът за Huawei е голям и от гледна точка на мобилните технологии. Компанията е най-големият доставчик на смартфони в Китай и има за цел да стимулира внедряването на 5G технологиите в страната, които се разглеждат като „съединителната тъкан“ за IoT, автономните превози, интелигентните градове и други авангардни приложения. 

Мрежите от ново поколение са важни за конкорентоспособността и разгръщането на концепцията Индустрия 4.0. Затова не е случайно, че САЩ така ожесточено въстават срещу лидерството на Huawei в телекомуникациите. 

Подкрепи Economic.bg