Huawei има над 100 000 активни патента по света

Новата Бяла книга за иновации и интелектуална собственост на компанията показва бурното ѝ развитие през последните 30 години

Huawei има над 100 000 активни патента по света

Джейсън Динг, ръководител на отдела за права на интелектуална собственост на Huawei

Снимка: Huawei

512 ~ 2 мин. четене
Автор: Huawei

Китайският технологичен гигант Huawei се е превърнала в един от най-големите притежатели на патенти в света. Благодарение на устойчиви инвестиции в иновации, в края на 2020 г. компанията притежава над 100 000 активни патента в над 40 000 семейства патенти по целия свят. Това става ясно от публикуваната нова Бяла книга за иновации и интелектуална собственост на организацията.

Изданието показва как Huawei се превърна в това, което е днес. С нея „искаме да покажем историята на нашите иновации през последните 30 години и нашия дългосрочен ангажимент за зачитане, защита и принос към интелектуалната собственост“, коментира главният юридически директор на Huawei Сонг Лиупинг заяви по време на Форума за иновации и перспективи на интелектуалната собственост за 2021 и следващите години, проведен в централата на компанията в Шънджън.

Иновациите са в основата на бизнеса на Huawei от основаването на компанията. Нашата Бяла книга за 2020 г. представя броя на подадените от Huawei заявки за патент или нашите дейности за научноизследователска и развойна дейност и иновации в края на 90-те и началото на 2000-те“, отбеляза Джейсън Динг, ръководител на отдела за права на интелектуална собственост на Huawei.

Той също така заяви, че „заявките за патенти на Huawei в световен мащаб са наравно с останалите лидери в индустрията в началото на 2000-те години, а успехът на Huawei днес е резултат от дългосрочните инвестиции в иновации и научноизследователска и развойна дейност.“

Huawei подава първата си заявка за патент в Китай още през 1995 г., а първата си заявка за патент в САЩ през 1999 г. През 2008 г. Световната организация за интелектуална собственост представи Huawei като номер 1 по брой заявки за патент, подадени съгласно Договора за патентно сътрудничество (PCT). През 2019 г. Huawei е класиран като номер 2 в Европа и номер 10 в САЩ по брой на издадените патенти. Huawei е и най-големият притежател на патенти в Китай.

Динг отбеляза, че Huawei изчислява, че ще получи около 1.2 до 1.3 милиарда щатски долара приходи от лицензиране на патенти между 2019 и 2021 г. Той също така обяви, че за всеки многорежимен 5G смартфон Huawei ще осигури процент от продажната цена на телефона, в размер на 2.5 щатски долара.

„Huawei има най-голям технически принос за 5G стандартите и следва справедливи, разумни и недискриминационни принципи, що се отнася до лицензирането на патенти“, добавя Динг. „Ние се надяваме, че ставката на роялти, която обявихме днес, ще увеличи приемането на 5G като даде на изпълнителите на 5G по-прозрачна структура на разходите, която ще информира техните инвестиционни решения напред.“

Франсис Гари, бивш генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), също говори по време на събитието. Той заявяви: „Пускайки своята структура на лицензионните такси за 5G стандартни основни патенти (SEP), Huawei насърчава широкото приемане и използване на стандарти, предназначени да осигурят оперативна съвместимост, надеждност и прозрачна конкуренция, като в същото време осигурява справедлива възвръщаемост на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност.“

Huawei стартира и нов патентен мини-сайт на своя уебсайт, с патенти, организирани в различни портфейли. Той ще се актуализира редовно, за да се информира индустрията за последните иновации на компанията.

Сонг заяви, че Huawei редовно ще обявява допълнителни иновации и дейности за защита на интелектуалната собственост, за да може обществото да разбере по-добре иновационните практики на Huawei. Това ще бъде част от по-широката инициатива на компанията да бъде по-отворена и прозрачна за обществеността.

Коментари: 0