Huawei има план как да спечели Европа на своя страна

Китайският гигант планира първия си завод на Стария континент

Huawei има план как да спечели Европа на своя страна

Снимка: БТА

След като правителството на САЩ многократно предупреждава европейските държави, че използването на мрежово оборудване на Huawei представлява риск за сигурността, сега изглежда, че китайският гигант ще опита да стопи тези страхове с нов подход – като изгради 5G производствено съоръжение във Франция.

През седмицата Reuters съобщи, че Huawei планира да инвестира 200 млн. евро в изграждането на завод за базови станции. Това би била първата 5G фабрика на компанията в Европа, а очакванията са, че тя ще създаде 500 нови работни места и ще доставя оборудване на само във Франция, но и в цяла Европа. 

Атаките срещу Huawei от страна на САЩ датират отдавна, но се задълбочиха миналата година на фона на разразяващата се търговска война между Вашинготн и Пекин. Американските власти от години настояват, че технологиите на китайския гигант са опасни за сигурността, тъй като дават възможност за шпионаж. Компанията от Шънджън винаги е отричала винаги и е настоявала за доказателства, каквито все още не са излагани публично, но по-рано този месец САЩ за първи път се похвалиха, че вече разполагат с такива

Въпреки настояванията на Съединените щати основните им европейски съюзници, в това число Великобритания и Германия, не са забранили напълно използването на мрежовото оборудване на Huawei. 

Само по себе си желанието на Huawei да изгради фабрика във Франция обаче не значи, че това ще окаже въздействие върху потенциалните опасения за сигурността, пише Gizmodo. Не е ясно и дали планът е одобрен от властите и президента Еманюел Макрон. 

Що се отнася до Франция, държавата заяви, че няма да дискриминира доставчиците на оборудване според страната им на произход. Ще се изискват обаче щателни проверки, включително от агенцията за киберсигурност. 

С нарастващата нужда от по-бързи безжични мрежи 5G технологията логично се превърна в арена за битки за страните и компаниите, които се стремят да подобрят инфраструктурата си и да насърчат икономическия растеж.

Докато Франция в момента няма работещи 5G мрежи, най-големият местен телеком доставчик Orange вече се ангажира да използва оборудване от европейските конкуренти на Huawei – Nokia и Ericsson. По-малките играчи като Altice и Bouygues обаче са по-чувствителни към цената, което прави 5G технологията на Huawei по-привлекателна, още повече, че голяма част от съществуващата 4G мрежа на двете компании се захранва с оборудване на китайския бранд.

Така че, въпреки че САЩ се надяваха да убедят своите съюзници в чужбина да оставят Huawei вън от Европа, и макар планираната нова фабрика на китайската компания във Франция все още да не е официално одобрена, по всичко личи, че азиатският гигант малко по малко започва да обръща тенденциите, включително търсейки опора на Стария континент. 

Коментари: 0