И Аляска легализира марихуаната

Това е четвъртият американски щат, който разрешава свободна употреба и отглеждане

И Аляска легализира марихуаната
3824 ~ 1 мин. четене
И Аляска легализира марихуаната. 52% от жителите на щата са подкрепили документ, наречен Measure 2, който разрешава свободната употреба и отглеждане на трева на възрастни. Гласуването е било проведено във вторник, съобщават днес американски медии.

Така най-северният американски щат става четвъртият в страната, редом с Орегон, Колорадо и Вашингтон, който дава зелена светлина на канабиса.
Възрастните над 21 години имат право да притежават до 1 унция (28 грама) марихуана и да отглеждат до 6 растения за лична употреба, предвижда документа.

Вотът във вторник е третия опит в щата да се легализира тревата, като преди това са правени две неуспешни гласувания през 2000 и 2004 година. Още през 1998 г. с вота на гражданите е законна употребата на марихуана за медицински цели. 

Преди вота във вторник, 23 щата и Окръг Колубмия са легализирали медицинската марихуана, докато Колорадо и Вашингтон са били единствените, които позволяват и свободната употреба. Скорошни правителствени проучвания прогнозират, че двата щата могат да генерират приходи от над 800 милиона долара до 2020 г. от свободната продажба на трева.

Очаква се инициативата в Аляска да бъде оформена в закон до 90 дни.

Подкрепи Economic.bg