Huawei и ZTE са опасни за киберсигурността смята Чехия

Срещу китайските доставчици се води активна кампания на фона на задаващите се 5G мрежи

Huawei и ZTE са опасни за киберсигурността смята Чехия

Снимка: БТА

Чешкият регулатор в областта на киберсигурността предупреди в понеделник операторите в страната да не използват софтуер или хардуер, направени от китайските доставчици на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE, предава Reuters. 

Huawei е най-големият производител на телеком оборудване в света, но напоследък компанията се сблъсква с все по-интензивен контрол от западните държави заради съмнения, че устройствата ѝ служат на китайските власти за корпоративен шпионаж. Гигантът многократно е отричал тези твърдения. 

„Законите на Китай... изискват частни компании, пребиваващи в Китай, да си сътрудничат със разузнавателните служби, поради което внедряването им в ключови държавни системи може да представлява заплаха“, казва Душан Навратил, директор на Националната агенция за кибернетична и информационна сигурност в официално изявление. 

Той изтъква, че администраторите, опериращи критична информационна инфраструктура, независимо дали в частния или държавния сектор, трябва да предприемат „адекватни мерки“ срещу заплахата. 

„Ние категорично отричаме всяко предположение, че представляваме заплаха за националната сигурност“, пишат в отговор от Huawei и призовават да не се потъпква репутацията на компанията и вместо това да бъдат предоставени доказателства, ако такива действително има. 

От там изтъкват още че няма никакви закони или разпоредби в Китай, които да принуждават Huawei или друга компания да инсталира „задължителни задни вратички“, за каквито предупреждения алармират активно от САЩ, прокарвайки тезата за държавен шпионаж. 

„Huawei никога не е получавал подобно искане от никое правителство и никога не бихме се съгласили с такова“, настояват още от китайската компания. 

Що се отнася до ZTE, от лондонското представителство на фирмата не са дали отговор на отправените от медията запитвания. 

Темата за използването на китайско телекомуникационно оборудване е особено актуална на фона на предстоящото надграждане на мобилните мрежи до следващо 5G поколение интернет. 

В Чехия някои оператори вече тестват 5G на по места, а инвестиционната група PPF (собственик и на българският Теленор), която е водещ доставчик на инфраструктура, е подписала меморандум за разбирателство с Huawei, за да си сътрудничат при изграждането на новите мрежи. 

Освен в Чехия, активна кампания срещу китайската компания се разгърна и на много други места. Страни като Австралия и Нова Зеландия вече забраниха използването на нейното оборудване, Япония също се обяви срещу Huawei и ZTE. Във Великобритания все още няма решение на държавно ниво, но пък British Telecom каза, че няма да използва оборудване на Huawei поне в критичната инфраструктура на бъдещите си 5G мрежи. 

Междувременно по искане на САЩ в Канада бе арестуван финансовият директор на Huawei – Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на компанията. Анализаторите са на мнение, че този ход е част от голямата игра американските власти в рамките на търговската война с Китай и желанието да се спре походът на Huawei към Запада. 
Коментари: 0