И фитнесите си издействаха 9% ДДС

Предложението идва два месеца, след като от сектора също се наредиха на опашката на чакащите за намаляване на ставката като мярка за справяне с коронакризата

И фитнесите си издействаха 9% ДДС

Снимка: Pixabay

304 ~ 1 мин. четене

Фитнес услугите също да се облагат с 9% ДДС. Това става ясно от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, внесен вчера от председателя на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов. Залите са част от поредната порция данъчни отстъпки за определени сектори, които управляващите правят, без да се изготвя оценка на въздействието.

На брифинга вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се свали ДДС на туристическите агенции, случайният превоз, виното и бирата. От внесените в Народното събрание законодателни промени сега се вижда, че сред привилегированите сектори вече са и „доставка на услуга за използване на спортни съоръжения“. Предвидено е ставката да бъде намалена от 1 август и промяната да действа до 31 декември 2021 г. Проектозаконът ще бъде разглеждан на първо четене от бюджетна комисия утре, 29 юли. 

Предложението идва два месеца, след като от сектора също се наредиха на опашката на чакащите за намаляване на ставката като мярка за справяне с коронакризата. Такъв реверанс през месец май получиха ресторантите и заведенията, за които ДДС-то беше намалено от 20 на 9% като мярка в подкрепа на бранша. По ниско облагане беше въведено и за памперсите и детските храни и лекарства.

Фитнес залите бяха затворени с въвеждането на извънредното положение в страната през месец март и отворени в средата на май по лично разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg