И Италия реши да удари Apple и Google със специален данък

Технологичните гиганти ще бъдат облагани с 3% такса за интернет дейността си в страната от 2020 г.

И Италия реши да удари Apple и Google със специален данък

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Италия одобри нов вид данък в проектобюджета си за 2020 г., насочен върху дейността на технологични компании като Apple, Google и Facebook. Новината идва в сряда и според информацията засега мярката се очаква да бъде въведена от догодина, предава Reuters. 

Налогът ще задължи интернет гигантите да плащат на държавата 3% такса за онлайн транзакциите на тамошните потребители. Очаква се схемата да донесе на хазната около 600 млн. евро годишно, става ясно още от проектобюджета на Италия за 2020 г. Новите правила ще засегнат компании с годишни приходи от поне 750 млн. евро. 

Решението за новия цифров налог идва в момент, когато Рим се опитва да намери и допълнителни ресурси, за да избегне предвиденото увеличение на данъка върху продажбите на стойност 23 млрд. евро. Страната два пъти рискува санкции заради прекомерния си дълг.

„Печалбите трябва да се облагат с данъци там, където са направени“, изтъква, от своя страна, министърът на икономиката Роберто Гуалтиери във вторник, цитиран от EuroNews.

Стъпката присъединява Италия към компанията на други държави членки от Европейския съюз, като Франция и Австрия, които също решиха да облагат технологичните гиганти с тъй наречения цифров данък. Мотивът им е, че тези компании генерират значителни печалби от гражданите на техните държави, но плащат данъци на други места, където им излиза по-изгодно. Сегашното данъчно законодателство позволява на технологичните гиганти да облагат международните си приходи в юрисдикция, където са регистрирани. Често те избират страни като Ирландия заради благоприятната данъчна система. 

По-рано Франция също обяви въвеждането 3-процентен цифров данък – стъпка, която привлече негативното отношение на американския президент Доналд Тръмп, припознал щатските компании като мишена на налога. През август той заплаши, че в отговор ще наложи тарифи върху вноса на френски продукти в САЩ. Дни по-късно на срещата на върха на Г-7 обаче американският държавен глава и колегата му Еманюел Макрон се споразумяха Париж да отмени налога, когато бъде постигнато ново глобално данъчно споразумение. 

А към такова вече бе пристъпено. През октомври стана ясно, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която определя глобалните данъчни стандарти, е предложила проект за нови секторни правила. По-всичко личи, че Силициевата долина засега губи битката за цифровите налози. Остава въпросът как всичко това ще рефлектира върху крайния потребител и дали корпорациите няма да намерят отдушник на увеличаващата се финансова тежест именно в по-високи цени за продуктите и услугите си. 
Коментари: 0