И коалиционният партньор на Мей ѝ се противопостави за Brexit

Причината са медийни публикации, че британският премиер обмисля компромис по темата за границата между двете Ирландии

И коалиционният партньор на Мей ѝ се противопостави за Brexit

Снимка: БТА

Проблемите, с които британският премиер Тереза Мей се сблъсква заради наближаващото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, не свършват. Вчера транспортният министър Джо Джонсън подаде оставка, определяйки Brexit за ужасяваща грешка. По-късно председателят на Демократичната юнионистка партия (DUP), която е коалиционен партньор на управляващата Консервативна партия на Мей, Арлин Фостър обяви, че движението ѝ няма да подкрепи най-новите предложения на премиера, целящи излизане от патовата ситуация в преговорите за Brexit, пише BBC.

От DUP обвиниха Мей, че нарушава обещанията си да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след окончателното излизане на Великобритания от ЕС. Причина за недоволството на коалиционния партньор стана на изтекло във в. The Times писмо от Мей до DUP, гласящо, че за постигането на споразумение за Brexit с Брюксел ще се наложи да се правят компромиси, като такъв може да е необходим по темата за границата между двете Ирландии.

Възможно е недоволството на Демократичната юнионистка партия да доведе до сериозни проблеми за Мей, която в момента оглавява правителство на малцинството, и разчита на подкрепата на десетимата депутати на DUP в Камарата на общините (Долната камара на парламента).
Коментари: 0