И компанията на Ричард Брансън стигна космоса (видео)

Virgin Galactic е още по-близо до целта - първи туристически полет в космоса

И компанията на Ричард Брансън стигна космоса (видео)
Свръхзвуковият самолет на Virgin Galactic достигна горните части на атмосферата на Земята в четвъртък в изпитателен полет. Така компанията на Ричард Брансън е съвсем близо до целта си да изпрати туристи в космоса.

Космическият апарат VSS Unity полетя с двама ветерани пилоти до максимална надморска височина от 51,4 мили, надхвърляйки маркировката от 50 мили, която правителството на САЩ признава за ръба на космоса.

Изпитателният полет излетя от Мохаве в Калифорния в 7:11 ч. местно време и точно в 8:00 сутринта VSS Unity се отдели от кораба-носител и запали своя ракетен двигател, излитайки директно нагоре.

Видимо емоционалният Ричард Брансън, основател на Virgin Galactic, заяви пред репортери след полета, че това означава, че "самият аз и хиляди други хора като мен" може скоро да видят космоса.

"Осъществихме най-голямата си мечта и най-трудното предизвикателство досега. Дори не знам как да опиша усещането", заяви той. "Днес за пръв път в историята екипаж, създаден да превозва частни пътници, достига космоса".

Това е четвъртият тестов полет за VSS Unity и най-близкият до реалния, който се очаква да осъществи един ден търговски мисии. Успехът на този опит означава, че компанията може да е превози първите си космически туристи до няколко месеца, откакто се зае с тази цел през 2004 г.
Коментари: 0