И сайтът на правосъдното министерство се срина

Търговският регистър не работи пълноценно над седмица

И сайтът на правосъдното министерство се срина

Снимка: Economic.bg

След срива на Търговския регистър, който повече от седмица не работи пълноценно и спъва стопанския оборот, днес и интернет страницата на Министерството на правосъдието вече не е достъпна. След въвеждане на http://www.justice.government.bg/ се показва съобщение, че сайтът не е достъпен.

Припомняме, че Агенцията по вписванията е под шапката на Министерството на правосъдието, управлявано от Цецка Цачева. Днес тя потвърди, че е взела всички необходими мерки, за да могат системите да работят безпроблемно и обвини директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова за срива на Търговския регистър.

От Агенцията по вписванията възстановиха частично достъпа за справки за актуалното състояние на фирми в Търговския регистър на 15 август, а от вчера вече са възможни и справките по ЕГН.

Системата ще заработи напълно другата седмица, обещаха от Агенцията. Все още не е ясна причината за срива, но загубени или манипулирани данни няма, категорични са от агенцията.

От фирмата, която поддържа регистъра, разпространиха становище, че са концентрирани да възстановят системата.

Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата. Преди дни изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова обяви, че няма да подава оставка и няма изгубени данни при срива на системата. Днес обаче правосъдният министър Цецка Цачева коментира, че при подобна ситуация няма как да няма отговори. По нейни думи само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

Коментари: 0